Wednesday, July 01, 2020

Pelajaran selepas 10 tahun perkhidmatan.

1. Kerja esok siapkan hari ini.

Masa mula-mula berkerja di kilang ini ada senior yg beri peringatan “kerja esok siapkan hari ni”. Aku sendiri pun tercengang pada mulanya. 

Tapi bila aku sendiri dah jadi senior, benar belaka. Kerja esok siapkan hari ini sebab esok tak tahu masalah apa pula menanti. Lagi-lagi kerja team mate yang memerlukan pertolongan atau follow up rapat.

Dan dengan amalan yang begini jugalah dalam banyak keadaan, aku biasanya bersedia untuk melaporkan tugasan. Kerja bertangguh berjaya dikurangkan. Kurang je tau, nak hilangkan kerja bertangguh ni aku pun gagal lagi. 

2. Terbuka menerima teguran.

Bahagian ini, kalau kita dah biasa ‘asyik menang kita’ memang susah nak ubah sikap. Untuk sentiasa diberi kerjasama dan dikasihi sekalian alam di alam pekerjaan, kita kena sentiasa terbuka menerima teguran. Kadang-kadang bukan salah kita pun, tapi bila ada yang tegur, terbukalah menerimanya. Jangan dijawab melulu, fikir kepada isi teguran sebelum ‘melenting’.

Aku pernah kena, jabatan lain punya pasal, aku kena menghadap bos di pagi hari. Katanya ada bos jabatan lain mengadu tentang salah laku aku. Tahu kenapa? Sebab aku kata “Standard should come from QA”.

Lantas bos aku ‘membetulkan’ aku. Standard yg melibatkan jig dan tools mesti datang dari Engineering. Maka aku ambil kesempatan untuk mendapatkan ‘clear statement’ daripada bos aku. “So, I boleh cakap kan, kalau QA nak ubah jig, mai jadi engineer lah!” tanya aku dalam nada separa berseloroh. “Sure! Boleh!” jawabnya tanpa lengah.

3. Buat perkara dengan betul pada kali pertama.

Sebab aku faham, kerja adalah amanah, aku lakukan perkara dengan betul. Disebabkan nak bekerja dengan betul ni, ramailah musuh kau di sekeliling. Tak apa, hidup bukan tentang orang lain kan. Lama-kelamaan, betul kau tu mereka akukan. 

Engineer, di tempat kerja aku adalah kepala untuk seluruh kumpulan. Kalau betul kepala, betullah badannya. InshaAllah. 

Dan selepas 3 tahun membetulkan keadaan yang menuju senget laksana graf roshutsumura, akhirnya musuh yang dahulu pun jadi kawan. 

4. Stand your point, firmly and bold!

...tapi, pastukan kau rendah diri. Engineer muda ni ramai je yang suka pelekeh. Hakikatnya, kita tetap ‘ahli’ dalam bidang sendiri. 

Nak buat keputusan untuk sesuatu yang berskala besar bukan sesuatu yang mudah. Banyak ‘kira-kira’ nak kena buat. Hakikatnya ramai jurutera yang pandai matematik bernombor, tidak pada yang berhuruf. Dan selalunya pengiraan untuk membuat keputusan perlu penaakulan. 

Hasil dari ‘ber-majlis-syura’ ini bolehlah stand your point and be bold. Berhujah untuk menang. 

Penutup : Nampaknya ini sajalah yang mampu aku fikirkan buat masa ini. Banyak lagi nak aku kongsikan, tapi mood nak menulis tak kesampaian.

Aku harap tulisan ini mampu membantu ‘orang baru’ untuk lebih berdaya saing dalam perkhidmatan menjadi jurutera ini. Semoga ada pahala dan bahagian aku dalam kerja baik korang.

Wednesday, May 13, 2020

10 tahun bersama Canon

4-May-2020 : It’s been 10 years with Canon.

“Akak, hari ini saya tahun ke 11, day 1”, kata aku kepada kerani jabatan. 
“Eh, Dalila dah 10 tahun noh! Lama dah..”, jawab kak Liza menyambung perbualan kami.

Kan? 10 tahun bukan tempoh yang sekejap. Untuk 10 tahun ini, macam-macam rasa.

Bermula dengan rasa denial sebab masa tu memang tengah tunggu panggilan pulang ke Lumut untuk berkhidmat untuk negara, i’ve been involved in war ship building for Royal Malaysian Navi. Aku cari kekuatan untuk cuba memahami dan menerima hakikat dalam hidup ini banyak benda yang memang kita tak boleh kawal. Terima seadanya dan berserah kepada tuhan adalah jalan terbaik. Kita orang yang ada iman kan? InshaAllah dimudahkan urusan.

Kemudian diberi tanggungjawab menguruskan sistem kalibrasi yang masa tu tengah kelam-kabut dan ambang ‘pensijilan ISO ditarik balik’ sebab setiap kali audit mesti kena NCR, ketidakpatuhan. Bukan senang nak uruskan sistem yang dah tinggal nak tenggelam ni. Jenuh belajar, hampir setiap hari aku belek naskhah Quality Manual ISO 9001 ketika itu. Alhamdulillah, 2 kali certification audit berjaya, dan kini sistem hanya perlu dikemas kini dari semasa ke semasa. Dan aku, tidak lagi memegang sistem ini sejak 2016.

Aku mulakan perjalanan baru di SLR berbekalkan pengalaman di EC series (digital compact camera) selama lebih 2 tahun pada tahun 2015. Ini perjalanan yang jauh. Setakat 2019, dah 3 kali aku ke Jepun atas urusan perbincangan model baharu. Terima kasih buat ahli kumpulan EC SLR, daripada designers dan engineer di Jepun, sehinggalah ke production di Malaysia. Pada aku, mereka ini adalah keluarga aku. Susah senang, gelak tawa, menangis pun ada juga, sama-sama.

Aku bertuah dikurniakan seorang senpai yang membahasakan diri dia dengan aku sebagai “G-san”, bermaksud atuk. Dia dah 60 tahun, dan alhamdulillah masih diizin tuhan menyambung tugas sebagai jurutera. Dia sajalah yang aku ada buat masa ini.

Orang yang paling seimbang pada pendapat aku. Buat elok, dia puji melambung. Buat tak elok, kemain dia ‘bersyarah’ kat kau. But, lesson learnt. Akhlak dia yang aku warisi, be cool to say sorry.
Pernah sekali dengan bangganya dia cakap “Saya ni Great Grandpa tau! Takde benda yang susah bagi saya”. Sekali, memang ada silap sebab dia terlepas pandang. Melalui email yang aku baca sambil tergelak, “Memang silap saya lah. Maaf tau. Turun balik lah pangkat Grandpa. Buang Great tu”. Walaupun berseroloh, ya, akui kesilapan dan mohon maaf.

Dan perjalanan menuju professional ini masih jauh. Semoga dalam perjalanan ini aku temui “jalan- jalan menuju syurga”. Setiap masalah, hadir bersamanya kesenangan. Moga aku sentiasa dalam aman dan bersangka baik dengan tuhan.

Untuk semua yang terlibat dengan kerja-kerja aku sepanjang 10 tahun ini, ketahuilah, hanya Allah yang membalas budi anda. Terima kasih.

Erti hidup pada yang memberi 😊
P/S : Aku akan kongsikan apa yang aku belajar untuk menjadi orang sepanjang 10 tahun bergelar jurutera di dalam entri yang lain. Until then, May - Peace - Be - Upon - You!

Saturday, May 02, 2020

Travel-log : Tokyo, Japan 2016 - bahagian 2

23-April-2016

Ruang solat, Tokyo Camii
Hari yang tenang. Paginya seperti biasa, bermalas-malasan. Dah siap-siap, kami perlahankan langkah meneliti alam sekeliling. Eh, pokok sakura! Ya, sakura jenis double layer. Kalau ikutkan sebenarnya musim sakura sudah pun berlalu. Sakura boleh didapati sekitar hujung Mac hingga awal April dalam tempoh seminggu. Kalau ke Jepun hujung April, jumpa bunga-bunga lainlah, sakura dah habis.

Kami kemudiannya berjalan kaki untuk ke stesen Tama Center. Hari ini rancangnya nak ke Tokyo Camii, Shibuya, Shinjuku dan Harajuku. Dari Tama, kami menaiki tren Odakyu menuju ke Yoyogi-Uehara Station. Sampai saja di Yoyogi-Uehara ni, kami singgah membeli makanan di dalam kedai yang bersebelahan dengan tempat turun tadi.

Pada mulanya, kami hampir tersesat sebab GPS di smartphone not so smart, kami melawan arah. Then, ada satu kumpulan muslimah Indonesia yang ramah bertanya kepada pemuda Jepun yang kebetulan lalu di situ. Maka, kami pun turut serta mereka. Mengekori dari belakang.

Tiba di Tokyo Camii, kami melalui ruang pameran berkenaan Islam dan budaya Turki sebelum mencari arah untuk mengambil wudhu dan solat. Wudhu perempuan di tingkat bawah, ruang solat di tingkat atas. Masa aku tengah ambil wudhu, ada seorang anak perempuan Jepun sedang ambil wudhu, siap sekotak kertas tisu di tepi. Korang akan faham kalau korang dah biasa dengan Jepun. Diorang tak boleh basah-basah ni. Aku tersenyum.

Selesai solat, aku perhatikan ruang solat yang cantik dengan senibina Turki ini. Sesekali terdengar suara saudara baru yang sedang belajar membaca Al-Quran, bersungguh. “Dear you, I wish I could meet you here!” bisik hati aku. Aku dan Ija kemudiannya bergerak meninggalkan ruang solat, keluar dari bangunan ini. Di luar, ramai orang Jepun yang datang ke sini untuk melawat dan mencari tahu tentang Islam.

Kami meneruskan perjalanan ke Shibuya. Mencari crossing tersibuk di dunia. Jenuh juga berjalan kaki, tapi seronok. Merepek sambil berjalan suka hati, hampir sesat, antara benda indah kalau dibuat semasa travel 😅 Tiba Shibuya Crossing, kami cuba melintas lintasan yang dimaksudkan. Punyalah ramai orang, padat. Rehat sebentar di dalam bangunan sambil melihat kesibukan crossing, sempat makan onigiri.



Hentian seterusnya ialah Harajuku. Main attraction di sini ialah Takeshita Street, alah tempat yang banyak orang pakai cosplay tu. Tapi hari ini super padat, dengan stesen tv buat casting di pintu gerbang jalan ni, dengan orang offer ‘free hug’, kami hanya tergelak sesama sendiri. Lain macam orang Jepun ni. Muna ada info tentang kedai aiskrim diamond yang sedap tu, tapi pembeli yang beratur tu punyalah panjang, kami batalkan niat untuk mencuba. Beli aiskrim di Family Mart sudah lah.

Kami berjalan pula ke Shinjuku. Di sini letaknya Tokyo Metropolitan Building. Kebanyakan pusat bangunan di sini adalah pusat pentadbiran. Kami rehat sebentar menghilangkan penat sementara menanti waktu senja. Cadangnya nak melihat matahari terbenam dari tingkat 45 bangunan Tokyo Metropolitan Building ni. Nak masuk bangunan ni percuma tetapi pemeriksaan keselamatan tahap tinggi, maklumlah pejabat kerajaan kan.

Selesai sunset, kami pun turun untuk pulang ke rumah. Moh kite..

Tiba di rumah, kami bercerita dengan Muna tentang sakura yang kami jumpa tadi. Diyana, kawan Muna yang kebetulan ada di situ mengeluarkan koleksi sakura miliknya. Dia sedang buat kajian tentang Sakura Energy. Rupa-rupanya sakura ada banyak jenis. Siap ada warna hijau muda, tapi baunya sedikit tengik. Sakit hidung.
Observation Deck, Tokyo Metropolitan Government Building 
24-April-2016

Selepas subuh, aku ambil masa merenung sekeliling perumahan dari balkoni. Sunyi, penuh warna natural. Bau Jepun, bunyi suasana Jepun di pagi hari, sayup. Hari ini dah nak balik Malaysia.

 Kami ke Yodobashi Akiba, 1-stop center untuk jualan barangan elektrik. Tempat ini letaknya di Akihabara.

Niat asal nak beli jam Casio G-Shock, tapi bila cuba di tangan, aku rasa terlalu besar. Sudahnya aku beli sahaja Casio Baby-G. Ija pun ada beli jam juga. Sebelum pulang, kami shopping coklat untuk dibawa pulang.

Dari stesen Akihabara, ada tren limited ekspress. Kebetulan waktu kami nak pulang ke rumah tu, ada tren jenis ni. Jimat sedikit masa sebab tren tak berhenti di semua stesen.

Di rumah, kami rehat sekejap, packing balik semua barang. Siap makan dan solat, kami bersedia untuk bergerak ke lapangan terbang. Kebetulan, dalam perjalanan ke stesen, Muna tumpangkan kami dengan keretanya ke stesen. Siap tunggu kami selesai naik bas. Terima kasih Muna, hanya Allah yang layak balas budi mu. Semoga perjalanan doctorates kamu berjaya!

Kami tiba di lapangan terbang jam 7.30 malam, penerbangan kami dijadualkan jam 11.45 malam. Masa berbaki, kami habiskan bekalan buah anggur dan strawberry, kemudian solat. We departed as scheduled dan tiba di Malaysia subuh 25-April-2016.
***

Aku masuk kerja pada 26-April-2016. Soalan pertama daripada Maniwa-san ialah “jumpa tak boyfriend?”. Aku rasa nak sekeh je kepala bos aku nih! 😅

Ketika ini, aku betul-betul rasa rindu pada Tokyo. Entah kenapa, mungkin sebab Tama yang tenang dengan kejiranan yang mesra termasuk ‘makcik bawang’ yang selalu bergosip selepas buang sampah di bawah. Aku teringat juga pada nenek yang cuba-cuba sembang dengan aku masa tengah naik tangga 3 kali henti sebab sakit pinggang. Malangnya, aku dan Ija yang ketinggalan. Nenek tu laju je 😂

Dear you, I wish I could meet you there!

Friday, May 01, 2020

Travel-log : Tokyo, Japan 2016 - bahagian 1


Ini adalah major throwback untuk perjalanan ke Tokyo kali pertama atas nama ‘bercuti’ kira-kira 4 tahun yang lalu. Selepas daripada itu, aku ke Tokyo mesti disebabkan jadi tour guide lah, bos suruh bawa anak buah makan ayam halal lah, sampai tak sempat pun nak singgah rumah bakal mak mentua 😅. Sorry tau mak mentua, ada jodoh kita jumpa!

Besempena dengan PKP yang dilanjutkan ini, dapatlah aku tuliskan kisah ini buat bacaan korang jugak. Maklumlah dengan pergerakkan yang terbatas ini, travel throwback bagi sedikit ruang luas dalam kepala.

Aku berharap sangat dapat ke sana lagi di masa akan datang.

Jalan utama untuk ke rumah Muna. Hijau kan?

20-April-2016
Kuala Lumpur.

"Adik kena lari sikit ni tau. Platform 10 tu jauh. Takut tak sempat sampai nanti gate close pulak", pesan kakak petugas di Check-In Counter AirAsia.

Kami menganguk tanda faham. Jam di tangan 12.45 tengah hari. Selesai pemeriksaan kastam, kami jalan laju. hampir berlari. Tiba di Custom Clearance Check, ramainya manusia! Alhamdulillah, cepat.
Kami kemudiannya menyambung perjalanan kami dengan berlari.

Kami tiba di Platform 10 jam 1.19 petang. Nak tahu? gate open at 1.20 PM. Orang lain dengan tenangnya masuk ke waiting area, aku ni dah peluh-peluh macam hape entah. Mencari seat untuk duduk, kami berdua lawan gelakkan sesama sendiri sebab terasa kena game dengan kakak AirAsia tadi.

Dalam kapal terbang, seat aku dan Ija terpisah sfedikit jauh. Aku 33F, Ija 36F. Kebetulan seat di kiri dan kanan aku kosong, aku panggil Ija untuk duduk dengan aku. 1 row seat tu, kami yang punya. Kami banyak habiskan masa dengan tidur bertongkatkan kepala. Dah puas tidur, kami enjoy pemandangan matahari terbenam dari atas awan yang tinggi ini. Bukan Ija je, aku pun excited sama.
Padahal Ija yang kali pertama terbang ke luar negara.

Haneda, Tokyo.

Pekat malam, kami kini bersedia untuk mendarat di Lapangan Terbang Haneda. Tiba-tiba ada turbulent air yang teruk, jauh juga flight ni descending. Selamat mendarat, benda pertama nak cari, tandas!

Kita semua sedia maklum, Jepun punya tandas sangat bersih kan? So, tandas yang aku masuk ni siap ada light sensor check untuk pastikan betul-betul bersih.

Dah siap ke tandas, dahaga lah pulak. Kami cari water cooler, kebetulan berdekatan. Jenuh kami menganga, air tak keluar juga. Lenguh rahang dibuatnya. 
"Jap, mesti ada cara macam mana nak minum air kat water cooler ni" kata aku, merenung mana-mana sensor kalau ada.
"Eh, dia tulis push kat sini" kata aku sambil menekan butang PUSH, dan air pun keluar. Bantai gelak sampai sakit perut berdua di situ. Ingatkan auto, sekali tidak!

Dah puas gelak, kami pun menyusur masuk ke kaunter kastam Jepun. Panjangnya barisan. Kami menghubungi Muna, host kami untuk makluman yang kami dah pun tiba di Tokyo. Kami akan ke rumahnya esok pagi. Jepun, walaupun canggih, bandarnya di malam hari tetap sampai jam 12 tgh malam sahaja. Tidak seperti di Malaysia.
Dandelion, jenuh tiup!

Kami kemudiannya ambil keputusan untuk solat dahulu. Di Haneda Airport, ada surau. Tapi sentiasa berkunci. Macam mana nak guna? Senang, tekan butang intercom di tepi dinding, nanti ada petugas akan jawab. Lepas itu cakap “I want to use this prayer room” dekat intercom tu. Nanti petugas akan auto unlock prayer room ini. Bilik ini tidak lah besar sangat, lebih kurang untuk 3 orang solat dalam satu masa sahaja dan paling penting, jangan tidur di dalam ini ya! Orang lain pun nak guna juga.

Selepas itu, kami jalan-jalan tengok kawasan sekitar. Alhamdulillah, kami berjumpa dengan machine untuk keluarkan password untuk traveller guna free WiFi di Jepun. Mula-mula scan passport di kiosk Travel Japan Wi-Fi. Dah siap scan, mesin akan keluarkan resit yang di dalam tu ada password. Dengan jenis connection yang bermacam, we are now connected!

Sementara menunggu hari esok, kami tidur sahaja di ruang ketibaan. Kerusi panjang banyak disediakan. Tempat mandi pun ada, tapi berbayar. Solat subuh jam 3.20 pagi! Nasib baik terjaga, sebelum tidur terlupa nak semak waktu solat subuh di sini.

Wisteria
21-April-2016

Sekitar jam 7 pagi, aku dan Ija pergi beli sarapan pagi sebelum mencari tiket bas untuk ke Tama Center. Ha, masa ni jugak lah aku inform Arai-san yang aku dah pun selamat mendarat di Tokyo. Pantas dia membalas “Nak ke mana hari ini?”. “Nak ke Tama Center dulu, sambung tidur!” jawab aku. Oh ya, Arai-san faham ke rumah siapa aku tuju kalau ke Tama Center.

Ija yang pertama kali merasa makan onigiri mulanya curiga dengan aku. “Sedap ke Kaklong? Ko betul-betul la..” punyalah tak percaya yang onigiri tu sedap. Bila dah makan, hari-hari lah onigiri. Dah aku pula bising “Ko hari-hari pun onigiri eh? Makan la benda lain sama” kata aku memberi cadangan.


7.25 pagi, kami memulakan perjalanan ke Keio Tama-center Station. Dalam bas, kami hanya meleparkan pandangan ke luar. Melihat pemandangan sekitar dan aktiviti masyarakat di awal pagi. Yang paling aku rindui, suasana tenang di pagi hari. Tempat aku pagi-pagi lagi dah havoc!

Tiba di rumah Muna, dia siap sediakan makan pagi. Rajinnya lah. Sempat sembang dan berkenalan dengan Ija, Muna terpaksa tinggalkan kami untuk ke universiti. Terima kasih Muna!

Lepas makan, terus mandi dan sambung tidur! OK, mai jauh-jauh ni nak tidoq! Hahaha.. sebab I think, I am returning home, so masuk rumah memula kita tidur la dulu! Petangnya kami keluar berjalan di sekitar kawasan rumah. Hujan renyai, kami tak lepaskan peluang menggunakan payung jernih yang popular di sini.

Azaleas 🌺 
22-April-2016

Selesai solat subuh, aku tak mampu nak buka mata. Makanya, Muna juga lah yang masak sendiri. Kami berdua ni letih macam hape entah. Mungkin sebab badan tengah nak adjust dengan keadaan sekitar. Pagi ni Muna masakkan nasi lemak. Syukur, beras yang aku bawa dari Malaysia boleh di makan bersama-sama. Siap bekal untuk tengah hari tau!

Aku dan Ija keluar rumah dah pukul 10 pagi. Terus menonong ke Tachikawa menggunakan Yamanote  Monorail. Rupa-rupanya besar amat taman bunga Tachikawa ni. 5 jam tak cukup untuk kami. Rasa nak repeat datang taman ni.

Tulips 🌷 
Koleksi tulip kemain penuh hah! Lepas tu kan..kami terjumpa MatsuJun! Kulit muka dia punyalah licin. Dia macam cover juga lah, tapi senyum je dekat kami. Penat berjalan, kami singgah di pondok yang disediakan untuk makan, kemudian solat zuhur dan asar dalam taman. Ya Allah, macam tengah solat dalam taman syurga 🥰

Iceland Poppy
Masa perjalanan pulang, ada seorang pak cik Jepun ni macam dok tengok-tengok kami. Aku tak bertegur pun. Sekali masuk dalam train, duduk seat sebelah.

“Where you come from? Malaysia?”, tanya pakcik tadi. English dia boleh tahan.
“Yes” jawab aku tersenyum.
“Which part of Malaysia? Kuala Lumpur? Penang?”, tanyanya berminat.
“We come from Penang” aku pulak yang excited kali ni.
“Uso! Are you sure?” tak percaya yang kami dari Penang.
“I have visited Penang. Previously I stayed in Thailand” katanya lagi menyambung perbualan.

Perbualan kami banyak berkisarkan budaya dan cara hidup orang Jepun dan Malaysia. Dia nasihatkan aku melawat jugalah Osaka, Hokkaida, katanya Jepun ni lain tempat, tarikannya.

Mesin tambah nilai PASMO
Oh ya, bagi yang tertanya-tanya, kami tidak membeli sebarang jenis travel pass buat masa ini. Aku sememangnya berniat nak beli kad PASMO memandangkan akan kerap berulang-alik ke Tokyo tapi Muna bagi pinjam kad dia. Katanya masa parent dia datang hari tu, dia beli kad ni dan belum lagi nak dijual semula. So, kami gunakan kad ini, cuma kena tambah nilai. JR Pass dan seangkatan dengannya ni sebenarnya berbaloi beli kalau kita memang dah rancang nak rentas banyak kawasan dengan menggunakan tren yang menggunakan fasiliti JR (Japan Railway). Untuk pengetahuan, di Jepun ni banyak syarikat swasta yang memberi perkhidmatan tren ni dan dibezakan oleh warna. Kalau JR warna hijau.


Masa on the way pulang ke rumah, kami singgah di mart untuk membeli bekalan makanan. Macam-macam ada.  Kami cari minuman coklat Van Houten, yang ni rasa dia coklat amat! Sedap!! Lepas tu tengok aiskrim Haagen-Dazs matcha, murah, apa lagi rembat. Kalau di Malaysia beragak juga nak beli, di sini kami main sebat sahaja. Harga dua barang ni tak sampai pun 500 yen.

Lepas tu kami cari salad dan beberapa jenis makanan Jepun tang lain, InshaAllah halal dimakan walaupun tiada logo halal. Yang pasti, kena tengok bahan-bahan yang digunakan. Kebanyakannya ada tulis allergies information, ini termasuk kandungan babi.


Thursday, April 23, 2020

Hey! Mecha-Designer : Episod 7 [Akhir]


Malaysia, November 2019.

Sekiya-san, chotto ii? [Sekiya-san, ada masa?]” tanya aku sambil melambai tangan ke arah Sekiya-san. Minta dia datang ke meja aku.

Sekiya-san duduk di sebelah kiri sambil memegang fail lukisan modelnya yang tebal.

Saito-san no hanashi nan dake do..Sunday mo shigoto? [Nak cakap pasal Saito-san ni. Ahad pun datang kerja?]” Sekiya-san sedikit terkejut.

Nan de shitteru? [Macam mana boleh tahu]” tanya Sekiya-san. Pelik barang kali kenapa aku boleh tahu pergerakkan ketuanya.

Email kita kara. [Sebab dapat email]” jawab aku sambil menunjukkan bukti email dihantar pada hari ahad.

Saito-san wa kachou ni natte shitteru? [Saito-san dah jadi manager, tahu?]” tanya Sekiya-san kepada ku.

Aku mengangguk tanda tahu. Dia kemudian memaklumkan kepada aku yang Manager di sana sememangnya sangat sibuk. Ada hujung minggu yang memerlukan mereka berada di pejabat. Ada sabtu, ada ahad. Kadang-kadang, bukan selalu pun.

De, motto yasashikute ii? Saito-san wa ima taihen nan desu yo! [Jadi, boleh lebih nice? It hard time for Saito-san now]” nasihatnya sambil berlalu pergi.

Motto yasashiku..ima saiyaku desu ka watashi..[Be more nice.. sekarang ni teruk sangat ke saya?]” jawab aku perlahan, terasa annoying sekejap.

Malaysia, Sabtu 30-Nov-2019

Sabtu. Pagi ini aku berada di kilang atas urusan inventory audit. Masuk pejabat, walaupun hari cuti, aku tetap buka email untuk dibaca. Kebetulan, semalam cuti separuh hari, email sebelah petang belum sempat disemak.

Email daripada Saito-san bertajuk “Notis Perletakan Jawatan”, dihantar pada jam 4.00 petang semalam waktu Jepun. Hari terakhir bekerja, dia masih pulang lewat.

Terima kasih untuk segalanya.

Ini Saito, Magnetic Component Design Section 2.

Atas sebab peribadi, saya telah membuat keputusan untuk meletakkan jawatan pada akhir November.

Semua orang yang bekerja di syarikat ini baik kepada saya semasa saya mula-mula berkhidmat. Walaupun sebenarnya saya adalah orang baru yang langsung tidak tahu tentang rekabentuk mekanikal.

Saya rasa terhutang budi atas tunjuk ajar dan panduan daripada orang sekeliling yang mengambil berat tentang saya membuatkan saya rasa mesra dan rapat.

Di era pertukaran yang pantas, saya doakan selamat maju jaya buat semua. Semoga sihat berpanjangan dan membangunkan syarikat di masa depan.

Sekian, terima kasih.
Semalam adalah Premium Friday di Jepun, jumaat terakhir setiap bulan, semua pekerja akan pulang awal. Waktu berkerja tamat jam 2.00 petang.

Semasa membaca email itu, aku terasa bagai mimpi. Tak pernah terbayang yang dia akan meletakkan jawatan secara tiba-tiba. Sedih, dengan tangan menggigil, aku baca kali kedua.

Hari itu cukup sedih buat aku. Bayangkan aku buat audit pun kena berhenti sekejap sebab tak boleh fokus.

Aku kemudiannya menghantar email kepada Shimada-san. Selain dia mengaku sebagai atuk aku yang mengajar aku banyak tentang realiti kehidupan, susah senang bergelar jurutera, dia juga tok guru Saito-san sejak 5 tahun yang lalu. Sekarang rakan sejawatan.

Hakikatnya, Shimada-san pun tidak tahu tentang Saito-san yang hendak melepaskan jawatannya sebelum ini. Kisah duka kami berdua. Shimada-san bakal bersara Februari 2020, hanya menjelaskan kepada aku yang dia cuba untuk mengikat kontrak kerja selepas umur bersara wajib. Tiada janji akan kekal di posisi sekarang. “Dalila-san kena belajar cepat, sehabis mampu. Selagi atuk boleh jawab, atuk jawab.” Pesannya di dalam email.

Isnin 01-Dis-2019

Disebabkan aku perlu tahu kenapa Saito-san resign, aku hubungi Arai-san melalui telefon di bahagian produksi. Sebaik panggilan disambungkan,

Arai : Design Section, Arai bercakap. 
Aku : Dalila ni.Arai : Ah, Dalila san! 
Aku : Selamat pagi. Senang sekarang? 
Arai : Tak senang. Tengah kerja. Tapi Dalila-san punya pasal, berhenti sekejap. Ada apa hal? 
Aku : Saito-san tu dah kenapa? (Bertanya dalam nada meninggi) 
Arai : Hahaha (tergelak) 
Aku : Terkejut tau! 
Arai : Hurm..Dalila-san OK? 
Aku : Ye, OK tapi… 
Arai : Camni lah, Saito-san dia buat keputusan resign sebab dia tak ada masa untuk diri sendiri pun sejak naik manager ni. Hari-hari pun balik lambat, sabtu ahad pun kena datang kerja. Dia Ok, dia just feel dia tak  ada masa untuk diri sendiri. 
Aku : Saya perasan je dia balik lambat, weekend mai kerja pun saya tahu. Dia OK masa buat keputusan ni? 
Arai : Yup, dia OK. Sekarang Dalila OK? 
Aku : OK, tapi tu lah..makin susah la kot untuk EC394, EC811 sebab tak ada pakar dah! Ke nak kena tanya Kawakubo-san and Arai-san je ni? 
Arai : Hahaha..(sambung ketawa) tapi kami ada on hand job lain kena handle. 
Aku : Saya tau..Shimada-san pun dah tak lama. Sampai Feb next year kot… 
Arai : Shimada-san? Dia belum buat keputusan nak bersara pun. Belum..belum.. Boleh rujuk dia lagi.Tapi kan kalau perlukan pertolongan dari saya, hubungi lah. Saya sedia membantu. 
Aku : Baiklah. Terima kasih.
Aku lega. Keputusan dibuat dalam keadaan sihat-sihat sahaja. Aku lebih rela hilang rakan sejawatan daripada ada tapi tak sihat mindanya. Maklumlah Jepun terkenal dengan tekanan perasaan akibat kerja.

Penutup.

Sejak dari itu, aku bertemankan Shimada-san dalam segala hal. Alhamdulillah, Shimada-san dapat balik posisi dan jawatannya walaupun secara kontrak untuk tempoh setahun lagi. Aku orang pertama yang dia beritahu sejurus berita rasmi diumumkan.

Saito-san, dari seorang yang susah untuk didekati, kamu buktikan kedewasaan mampu mengubah pendirian seseorang. Aku akan terus merindu hasil kerja yang shibarashii [cemerlang] daripada dia.

Terima kasih atas segala tunjuk ajar dan kenangan. You formed such beautiful relationship in EC394 and EC811.

Aku dapat perhatian dan kasih sayang sepanjang keberadaan di dalam kumpulan ini. Walaupun bermacam-macam masalah yang datang, dia buktikan kepakaran untuk penambahbaikan datang daripada seluruh ahli atas nama kerjasama. Menjadikan aku priority di saat-saat diri sendiri pun tak cukup masa, memberi nasihat sebagai seorang yang passionate dengan kerja. Meletakkan aku di tempat yang setanding dengan jurutera senior seperti Shimada-san, you really brought me up!

Aku belajar banyak benda dengan Saito-san dan Shimada-san. I will treasure the remaining time that I had with Shimada-san.

Jikan modoritai!

*Kalau aku jumpa Saito-san di kemudian hari, aku nak tumbuk dia sebab tak kongsi masalah dia dengan aku dan Shimada-san. Aku tulis disini untuk peringatan!