Saturday, March 26, 2016

Membudayakan Iqra'

Ingatlah! Sesungguhnya jenis manusia tetap melampaui batas (yang sepatutnya atau yang sewajibnya),dengan sebab ia melihat dirinya sudah cukup apa yang dihajatinya. (Ingatlah) sesungguhnya kepada Tuhanmu lah tempat kembali (untuk menerima balasan) - Surah Al-Alaq, ayat 6~8.

Assalamualaikum, salam sejahtera. I am lost in transition. Tahun baru 2016 dibuka dengan kesibukan kerja yang melampau. Melampaulah sebab hari-hari pulang rumah lewat. Banyak masalah yang perlu diselesaikan oleh saya sendirian. Model baru memang memerlukan pemantauan ketat sebab semua benda baru. Model lama pula sedang dinaiktaraf, melahirkan successor tak lama lagi. Masalah juga bertimpa-timpa, tak menang tangan. Saban hari kepenatan, saya terbaca sebuah kisah tentang bilal bin rabbah ketika bekerja. Berehat dia dengan solat. Rasa itu cuba saya cari, benarkah solat itu merehatkan kita? Andai itu pandangan kita tentang solat, maka itu jugalah yang kita rasa. Usai solat, relax dan lebih bertenaga. Hati dan minda juga lebih segar dan lapang. Alhamdulillah =)

Ketika sedang sibuk melakukan tugas beberapa minggu lepas, saya berpeluang bersembang topik-diluar-kerja dengan bos besar, Asst General Manager seorang Jepun. Topik cerita kami tentang Happy. 
AGM : Dalila-chan very happy person na! Ah, of course very happy na because not married yet!
Saya : Ha? Why after married become not happy ka?
AGM : Hahaha..Why Dalila-chan very happy? Everyday always smile. Coming to work also smile na..
Saya : Hurm...(Sambil muka tersenyum, dalam hati "Tak kan nak nangis kot..")
Perbualan kami panjang, tetapi saya gagal menjawab dengan baik tentang senyum. Kenapa saya selalu senyum? Sebab Rasulullah suruh. Sebab senyum itu sedekah. Sungguh saya terlupa yang saya juga seorang da'i. Otak tak mampu berfikir untuk memberikan jawapan seorang islam. Alahai~~~~

Friday, December 25, 2015

End of year 2015

4.05 pagi, 13 Rabiul awal 1437H.

Masih belum lena. Mungkin juga siang tadinya sudah tertidur lama. Entah. Sejak pulang daripada Jepun tempoh hari, saya kurang rehat. Jadual yang dirasakan OK itu rupanya tight, sesekali sesak nafas dibuatnya. Hampir hari-hari juga pulang ke rumah jam 9 malam. Dah sama macam Arai di Jepun, baru sekarang benar-benar faham. Bila dah nak siap-siap untuk tidur, teringatkan kerja yang belum siap. Ya Allah, mudahkan urusan ku esok hari, bisik hati ini. Walaupun diri mengerti, jangan diminta mudahkan urusan sebaiknya mohonlah diberi kekuatan untuk menghadapi hari esok dengan lebih baik. Bila dah tidur, mimpi pula. Mimpi kerja, mimpi kehidupan aman dan tenang di Jepun, mungkin sebenarnya akal dan fikiran masih belum boleh menerima hakikat, aku sudah di Malaysia. Begitulah silih berganti. Hari demi hari. Sebulan sudah berlalu.

Kami cuti panjang. 10 hari, bermula 24-Dec-2015 sehingga 03-Jan-2016. Masa berehat yang sesuai. Kata mak, nak ke Langkawi nanti janganlah kalut-kalut. Cuti bersantai, tak ada apa yang dikejar. Relax, alhamdulillah punya emak yang sangat memahami. Sebenarnya saya sendiri belum siapkan plan jalan-jalan ke Langkawi kali ini. Mungkin hentam saja-lah jawabnya nanti.

Yang saya sibukkan sekarang ini adalah rancangan ke Jepun tahun hadapan. Masih dalam draf awal walaupun cuti telah saya book sebelum cuti tempoh hari. Terima kasih juga buat rakan sejawatan di Jepun yang memahami. Mereka kosongkan jadual kerja pada tarikh yang saya maksudkan. Inilah target yang perlu saya lunaskan bagi tahun 2016.

Menoleh seketika dalam 2015

Perjalanan saya penuh liku dalam warna-warna ceria. Alhamdulillah, saya mengembara jauh ke Korea dan Jepun. Dengan kedua-dua negara memberikan layanan yang sangat baik. Namun saya lebih tertarik dengan layanan yang saya terima di Jepun.

Kata Shida, ko tak perasan ke kadang-kadang sengaja Allah mudahkan laluan ko ke sana? Everything is so smooth..mungkin ada peluang yang bakal dicipta untuk ko. Siap tahu? Yes, my dearest friend. I hope, my future life is there. Saya sebenarnya masih mencari ruang untuk diri sebagai da'i. Anda yang membaca, saya mohon doakan impian saya menjadi kenyataan.

Ada beberapa perubahan yang saya rasakan significant dengan kemahiran saya ketika ini. Salah satunya kemahiran bahasa Jepun saya menurun sebab bertukar guru. Bila dah bertukar guru, maka cara belajar sedikit sebanyak bertukar. Tambahan dengan leveling yang dibuat memandangkan percantuman kelas mid-beginner, sudah banyak rules yang saya lupa.

Saya juga telah menilai semula manusia disekeliling saya. Maaf, saya juga manusia biasa. Terkadang sikap non-judgemental memakan diri. Selepas apa yang berlaku, saya cuba untuk lebih professional dalam melaksanakan tugas. Maaf andai ada hati yang terasa, ada diri yang mendapat susah hasil kerja professional saya.

Buat staf atasan yang bagi green light untuk saya melalukan sesuatu tanpa melalui anda semua amat saya hargai. Saya akan buat yang terbaik dengan peluang yang diberi. Terima kasih atas ruang, laluan dan kepercayaan yang diberikan.

Dear 2015, thanks for every single things happened in my life. May Allah ease my journey and give me more strength to face the challenge of 2016.

Saturday, December 05, 2015

Kisah kuli ke Jepun - Bahagian 11 [Tamat]

26-Nov-2015 Khamis.

Kami tiba di Narita Internation Airport jam 7.20 pagi waktu JST. Lepak-lepak sementara menunggu kaunter buka untuk check-in. Kata Maniwa-san, selepas check-in kita shopping lagi di tingkat atas. Tahu saya sedang mencari omiyage yang dipesan oleh rakan. 

Menariknya di sini, waktu gate open adalah 30 minit sebelum waktu berlepas. Waktu gate close tidak dinyatakan. Nampak betapa dasyatnya pengurusan waktu di sini. Ia menandakan mereka tak mungkin lewat. Saya sempat call Malaysia, beritahu kami akan bertolak ke Malaysia sedikit masa lagi. "Jumpa malam nanti" kata saya.

Saya dan Maniwa-san makan onigiri sebagai alas perut sementara waktu makan di dalam kapal terbang nanti. Chong dan Abg Nazli sempat lagi belasah udon dan soba.

Saya tinggalkan Jepun dengan pengalaman baru. Episod baru dalam hidup, dan berharap dapat ke sana lagi selepas ini. Feel like returning home sebab semua orang tak layan kita macam orang asing. Akhlak terbaik untuk dicontohi. Melihatkan layanan terbaik yang saya terima selama berada di Jepun membuatkan hati saya tertinggal di sana. Saya pulang dengan jasad dan roh baru. Terima kasih atas setiap pujian, semoga kita sama-sama beroleh kebaikan.

Di sana, masa bekerja, kerja betul-betul. Habis halal gajinya. Sampai kilang jam 7.30 pagi, pulang rumah jam 6.00 petang, padahal gaji dikira daripada 8.00 pagi hingga 5.00 petang. Kerja tak ada punch card! Jika melihat kita sedikit susah, ada saja tangan-tangan yang ringan membantu. Belum kira yang berlumba-lumba menolong. Mereka cukup prihatin dengan keadaan sekitar. Sebab itu, railway tak perlukan gate pun. Tak ada pula kes kemalangan dilanggar keretapi. Apa sahaja yang mereka buat, fikirkan juga bagi kemudahan orang lain. Sungguh saya temui nilai islam di negara matahari terbit ini. Semoga Allah merahmati mereka dan mereka mahu menerima islam kelak.

Merindui dedaun yang sudah bertukar warna
menanti gugur. Begitulah lumrah perubahan.
Kisah kuli ke Jepun

Semua gambar yang saya rakamkan sepanjang perjalanan ke Jepun saya kongsikan melalui akaun Instagram milik saya dengan #kisahkulikejepun. Beberapa bulan lalu, saya ditampar dengan statement seorang hamba Allah (semoga dia terus dirahmati Allah) yang lebih kurang berbunyi..

"...n 1 more thing jgn nk bangga sgt ngn jepon..kuli je pon kat canon tu.." 

Statement yang membuatkan saya terfikir, betul juga. Memang kuli pun. Tapi selama 5 tahun berkhidmat, saya tak pernah terasa seperti kuli. Saya dilayan seperti anak sendiri oleh staf atasan. Saya tak pernah dimaki hamun, malah bos juga tak pernah meninggikan suara. Itu yang menyebabkan saya rasa bukan kuli.

Tahun demi tahun, saya diberi ruang mengembangkan ilmu kejuruteraan. Dan selepas 5 tahun ini, saya diberi amanah yang jauh lebih besar. Ini kali pertama saya dilibatkan sedari awal dengan projek baru dan keputusan hampir 90% dibuat oleh saya. Bos tolong semak dan luluskan sahaja.

Saya terasa seperti mahu counter-attack, maka itu saya gunakan #kisahkulikejepun. Pun begitu, saya tiada apa-apa dendam terhadap beliau. Kalau saya kuli, dia juga kuli. Sama-sama makan gaji. Kalau pun dia ada perniagaan sendiri, dia juga kuli. Apapun, di dunia ini, cara kita melihat sesuatu akan reflek kepada kita juga. Sisi negatif, sisi positif, dua-dua pun akan terpantul kepada kita semula. Jadi, terserah masing-masing. Saya juga tak punya banyak masa untuk memohon agar orang-orang disekeliling saya berubah. Andai mereka tak mahu berubah, tak boleh berubah dan banyak lagi 'tak-tak' yang lainnya, saya hanya mampu diam. Orang tak akan berubah, jadi kita dahulu ubah. 

Saya mahu untuk terus membaiki diri dan menjadi muslim yang lebih baik. Mungkin tak boleh repair iman di negara sendiri, maka Allah hantar saya belajar menjadi muslim di negara asing. Sekian dahulu perkongsian saya buat masa ini, saya tutup kisah kuli ke Jepun dengan lafaz Bismillahirahmanirrahim wa alhamdulillah.

*Tiba di Penang jam 10 malam, cepat-cepat siapkan uniform, esok (Jumaat) kena masuk kerja. Tak siapa pun bercuti. 

Kisah kuli ke Jepun - Bahagian 10

25-Nov-2015 Rabu.

6.45 pagi waktu tempatan, Route Inn Hotel Chichibu
Selamat pagi Chichibu! Hari-hari saya dapat melihat keindahan pergunungan Chichibu daripada tingkap bilik. Indah, tak terjelas dek kata-kata. Begitu juga indahnya pemandangan sekitar kawasan kilang. Mendamaikan jiwa. 

Siap sarapan, kami menunggu Arai di hadapan hotel. Hari ini lebih sejuk daripada biasa. Sudah di akhir november, menandakan musim baru bakal menyusul.

Saya dan Chong masih perak dengan asap yang keluar apabila bercakap. Tiup sana sini. Abg Nazli tersenyum melihat gelagat kami. Kereta Arai tiba, kami cepat-cepat menaikinya. Morning! "Today more cold" kata Arai. Dia juga berjaket. Tiba di kilang, kami tak tahu nak ke mana. Meeting hari ini dijadualkan jam 10 pagi. Arai sudah ke pejabat. Kami masuk ke bahagian bilik mesyuarat. Beg kami tinggalkan di bilik itu begitu juga dengan jaket. Masih belum jam 7.45 pagi. Chong ajak saya beli air di vending machine berhampiran.  5 minit berlalu, Arai datang memaklumkan kepada Abg Nazli, pagi ini duduk di pejabat utama dahulu. Jam 10 baru bergerak ke meeting room. Kami nampak kelibat Arai melintasi bilik mesyuarat. "Samui desu kara, haitte! [Sebab sejuk, masuk!]" kata Arai separa jerit dari jauh. Kami tunjuk tanda sedang membeli air. Cepat-cepat, kemudiannya masuk ke pejabat utama. 

7.50 pagi, semua team leader berkumpul untuk meeting. 8.05 minit, mereka sudah siap meeting dengan anak buah masing-masing. Pagi ini kami ada demo untuk reliability checker dan beberapa item lain berkaitan equipment. Maniwa-san ajak kami melawat ke bahagian pembuatan blade di tingkat bawah. 

Jam 10.00 pagi, kami bergerak ke meeting room 2. Kami mulakan dengan demo PI checker oleh checker designer. Kemudian giliran saya, equipment & jig presentation. Ketaq lutut, tapi  kena buat juga kan? hehehe. Dah siap, kami rehat tengah hari. Selepas rehat, isu-isu berbangkit kami bincangkan. Kemudian, training closing. Sekian, cukup-cukup jam 5.00 petang.

Jumpa di restoran BBQ jam 6.30 malam kata mereka. Kami pulang dengan Maniwa-san, dan akan terus ke restoran. Masa berbaki, kami ke kedai kaca mata. Tempahan Maniwa-san sudah siap. 1 minggu sahaja. Kemudian, dia bawa kami shopping di Daiso. Kat sini Daiso dia lain sikit, kami cari barang yang tak ada jual di Malaysia. Harga barang 100 yen + 8 (gst 8%) = 108 yen @ RM 3.70. Daiso di Malaysia RM5 + 0.30 (gst 6%) = RM5.30 @ 156 yen. OK, Malaysia win!

6.35 malam, kami tiba di kedai yang dimaksudkan. Kami ambil tempat masing-masing. Bahagi 2 tempat. "1 side smoking, 1 side no smoking" kata Tanaka-san. Yang merokok adalah senior staff berusia lebih daripada 40. Bawah 40, tidak. Kecuali Inoe-san, yang katanya dah setahun berhenti merokok. Tahniah Inoe-san. Tanaka-san bertanya, ada sesiapa nak order minuman keras? Semuanya geleng kapala. Tidak. Jadi kenalah bangun dan ambil sendiri untuk ambil air minuman di drink bar. Saya hanya pesan pada Chong. Malas sudah nak bangun dan pakai kasut. BBQ seafood dan sayur. Memang sihat sangat ni! Yang lain sebab tak boleh makan, tak sembelih. 

Kami sembang, merapu dan melawak. Arai tiba lewat disebabkan ada English test. Hampir tak lalu makan sebab test. Saya faham perasaan itu, sebab saya dahulu juga begitu ketika sit JLPT exam. Selesai makan, Maniwa-san minta saya buat ucapan ringkas mengenai training di sini. Saya nak cakap banyak benda, tapi ayat yang perlu saya atur banyak. Sampai tahap, guna English lagi senang. Tapi Maniwa-san mahu saya bertutur dalam bahasa Jepun. Saya geleng-geleng tanda tak boleh. Cuma saya cakap, saya benar-benar seronok bekerja di sini. Kemudian, Chong dan akhirnya Abg Nazli. 

Arai sempat bertanyakan nombor telefon pejabat di Malaysia. Nanti saya hubungi kamu, kita sama-sama improve bahasa Jepun kamu, katanya tenang. "Yoroshiku onegaishimasu" balas saya. "Talk to me also" kata Shimada-san. Maniwa-san beri izin untuk saya buat direct call andai ada apa-apa masalah di Malaysia selepas ini tanpa perlu melalui bos sendiri.

Kami akhiri pertemuan kali ini dengan ucapan terima kasih. Terutamanya kepada Arai yang bersusah-susah dan selalu risaukan kami. Tak terbalas budi. Itu pun dah siap tanya, bila lagi nak datang sini (Jepun)?. "Kamu nanti datanglah ke Malaysia" kata saya. Arai mengangguk-angguk.

Semoga bertemu lagi nanti.

Kisah kuli ke Jepun - Bahagian 9

24-Nov-2015, Selasa.

Hari ini, hanya saya dan Chong ke kilang di Chichibu. Abg Nazli dan Maniwa-san akan ke kilang di Misato untuk meninjau projek baru yang bakal ke Malaysia. Seperti biasa, kalau semalam datang ke kilang dengan Arai, hari ini mesti dengan Maekawa-san. "Both of them have rotation ka?" tanya Inoe-san ketika terdengar perbualan antara kami dengan Maniwa-san berkenaan fetch duty kedua-dua jurutera berkenaan. Kenapa jadi begitu? Kenapa mesti berselang-seli? Sebab sama-sama nak berbakti dan berbudi. Berlumba buat kebaikan, antara nilai islami yang saya nampak sepanjang berada di Jepun.

Sampai di kilang, tukar uniform dan masuk ke bahagian pembuatan. Seperti biasa. Kami menghabiskan baki kerja semalam. Disassemble bahagian yang telah dipasang semalam. Sementara yang lainnya sudah bersesak-sesak menghadap masalah baru. Part yang dihantar dari Malaysia ada masalah, fitting test failure. Saya dan Chong turut mengesahkan bahagian yang bermasalah. Ohba-san cuba juga sedaya mungkin, memikirkan jalan terbaik agar semua part boleh pasang. Kato-san sudah sibuk membuat adjustment pada part yang lain. Ini lumrah, mereka juga sudah biasa. Tetapi setiap kali model baru buat testing, kami sentiasa berharap tiada masalah part seperti ini berlaku.

Sebelah petang, kami menghadap functional checker. Maniwa-san tiba sedikit lewat daripada yang dijadualkan. Setelah berbincang, kami highlight perkara yang kami mahu ada pada functional checker. "Petang nanti kita bincang dengan checker designer" kata Naomi-san. Dia turut mengajar saya beberapa functional point yang lain termasuk ukuran yang menggunakan oscilloscope. 

Disebabkan masalah part tadi, semua ahli yang terlibat dengan model ini dipanggil untuk pemberitahuan. Kumpulan designer: Shimada-san, Kawakubo-san, Sato-san. Kumpulan engineer: Dalila, Chong, Nazli, Maniwa-san, Arai-san. Kumpulan production: Ohba-san, Naomi-san. Masing-masing pening dengan apa yang berlaku. Part yang ada masalah dimension perlukan alteration segera dengan tangan. Yang kecil, akan dibesarkan. Yang besar, akan dikikis supaya kecil. Dalam kucar-kacir itu, Maniwa-san sudah mengesahkan jadual baru penghantaran part yang OK ke Jepun dari Malaysia. "If cannot, someone have to send here by hand carry!" kata Maniwa-san kepada orang di Malaysia melalui telefon. Kami yang lain tergelak mendengar ugutan itu.

5.44 petang waktu tempatan
Arai datang kepada Maniwa-san, mungkin bertanyakan hal dinner esok hari. Biasanya, malam terakhir di Jepun, mereka akan adakan makan besar untuk meraikan kejayaan tamatnya latihan dan pengharapan untuk sama-sama berusaha untuk menjayakan projek baru. Maniwa-san kemudiannya menoleh kepada kami. Kami meeting kecil di situ sementara yang lainnya masih sibuk dengan part. Dia bertanyakan mahu makan apa esok? Semua yang disebutkan sudah kami makan. Terkejut. Arai tersenyum lebar. Sebab dialah, kami dah rasa semua yang special di Chichibu. Arai melihat jam di tangan, sudah 30 minit kami berbincang hal makan. Belum dapat solusi. "Bincang dengan Maniwa-san, jam 5 nanti bari tahu saya ya" pesan Arai, kemudian meninggalkan kami. 

Kami ada meeting di pejabat utama sebentar saja lagi. Habis sudah kerja di bahagian pembuatan. Sebelum keluar, Ohba-san beri tahu kami, malam ini makan di Italian food restaurant berhampiran dengan hotel.

Tiba di pejabat, kami mulakan meeting berkenaan draft plan untuk model baru ini. Daripada part & tooling test series (T1, T2, T3), kemudian DE (design evaluation) diikuti dengan MT (mass trial) dan akhirnya MP (mass production). Juga beberapa isu berbangkit terutamanya kos alatan dan mesin. Jam 4.55 petang (sebenarnya dah lepas waktu maghrib di sana), meeting pun berakhir. Arai datang kepada saya dengan laptop. "TV meeting aru kara, tonight dinner with Ohba-san. Gomen ne" katanya penuh sopan. Kami angguk tanda faham.

Asal nampak kamera..
Jam 5.00, kami pulang ke hotel dengan Maniwa-san. Kemudian tukar pakaian untuk keluar semula. Kami sama-sama bergerak ke restoran yang dimaksudkan oleh Ohba-san. Jalan kaki, terlalu dekat dengan hotel. Saya pesan spaghetti dengan sup tomato dan salad. Chong pula nasi dengan ayam grilled. Abg Nazli memesan nasi dengan seafood dan cheese. Ohba-san, spaghetti dan pizza-pan. Memang tahap pelahap la mamat ni! Dah habis makan, kami tambah 1 lagi order, pizza pan seafood topping. Memang dasat seafood dia, terbaik!

Chong dan Abg Nazli cakap, nak minta tolong dia (ohba-san) bawa kami ke pasar raya terdekat. Nak beli coklat untuk dibawa pulang ke Malaysia. Saya tanyakan kepada Ohba-san, kalau-kalau dia ada hal lain malam ini. Tidak jawabnya. Kami kemudiannya ke pasaraya, memborong sakan. Coklat, teh hijau, nori, dan macam-macam lagi. Kemudian masuk pula ke drug store (kedai ubat ya, jangan terkejut pula). Chong sibuk mencari moisturizer Hada Labo, pesanan daripada isteri. "You tak beli ka Dalila?" tanya Chong kehairanan. "I memang pakai yang ni. Nak beli pun, banyak lagi" saya menjawab. Abg Nazli sibuk mencari produk yang hanya ada di Jepun. Saya kurang pasti apa jenis, tapi sebab dia selalu datang ke Jepun, maka tahulah dia. Saya beli beberapa keping mask muka dengan label 'pure smile' sebab selepas pakai muka kita akan bertukar sekejap. Menarik. Hanya mereka yang biasa ke Chichibu faham situasi ini. Habis shopping, kami pulang ke hotel.

Siap-siap untuk tidur, saya buka TV untuk menonton apa-apa yang menarik. Kebetulan ada Best Artis 2015, program yang mengetengahkan artis-artis Johnny's. Malam itu, barulah saya kenal artis yang digilai oleh rakan-rakan di Malaysia. Saya hanya kenal beberapa sahaja. Malam itu Sho Sakurai daripada Arashi menjadi pengacara majlis bersama-sama 2 orang lagi pengacara. Lulu, kawan kakak senior di Malaysia datang melawat. Menghantar barang yang perlu saya bawa pulang ke Malaysia. Dengan saya sekali pun dapat hadiah. Terima kasih, Lulu-san. See you next time, andai diizin Allah.