Friday, April 03, 2020

Travel-log : Seoul, South Korea. 2019

Penerbangan kami pagi, sekitar jam 8, 12-Oct-2019. Cuma entah kenapa, flight kami penuh dengan orang yang terkenal di Malaysia. Depan seat kami, Azizul Hasni Awang, belakang selang 1 baris, kumpulan UNIC. Anyway, meriah dan ramah geng UNIC ni.

Tiba di Incheon International Airport, South Korea sekitar jam 4 petang, waktu Korea. Untuk pengetahuan, Incheon bukan berada di dalam Seoul, wilayah sebelah Seoul. Untuk ke Seoul, kami menaiki bas express daripada lapangan terbang. Bagi yang tidak berapa faham, korang terus saja cari tourist counter selepas keluar daripada pintu airport. Beri tahu alamat, mereka akan bagi cadangan perjalanan dengan pelbagai mod pengangkutan. Jadi, disebabkan kami hanya berdua, beg pun tak berat mana, kami putuskan untuk naik bas saja.

Pemandangan dari atas bangunan guesthouse
Seoul Tower Family Guesthouse, letaknya di Yongsan-gu, adalah tempat penginapan kami berdua untuk tempoh 6 hari berikutnya. Dekat dengan subway station dan convenience store menjadi keutamaan kami selain harga yang boleh dikatakan murah tetapi service serba lengkap.

Malam itu, kami hanya melepak dan merepek di dalam bilik. Qada’ tidur malam semalam dan membuat sedikit homework untuk perjalanan esok. Oh, untuk pengetahuan bersama juga, sejak peristiwa 2015, aku tidak lagi membuat itinerary lengkap setiap kali travel. Just quick review, nak ke mana sahaja, plan kukuh menyusul sebaik tiba di lokasi. Selain lebih thrill, excited, ianya juga tak buang masa aku yang semakin kurang dek kerja yang tak pernah surut, dapat juga mengelakkan sakit hati apabila sendiri pun tak boleh follow jadual yang padat tu. Relax sudeyyy!

13-Oct-2019.
Selesai makan pagi, kami memulakan perjalanan ke Gyeongbokgung Palace. Kebetulan masa ni ada music festival, penuh orang lah jawabnya. Mulanya Ija nak pakai baju tradisional Korea tu kat area ni, tapi bila congak harga dia, fikir berkali-kali juga. 

Selepas bersesak untuk melihat pertukaran syif pengawal istana, kami meneruskan perjalanan ke bahagian depan istana. Tanpa arah tujuan, kami langsung mencari surau untuk solat Zuhur & Asar (jama’) yang disediakan di dalam bangunan Korea Tourism Organization terletak di sekitar Cheonggyecheon Stream. 

Selesai solat, kami melawat 4 tingkat bangunan dengan setiap tingkat ada fokus yang tertentu. Selesai mengumpul setem dan tukar point kepada hadiah saguhati, kami pun beredar. Mencari makan tengah hari yang sudah pun petang. Kami kemudiannya bergerak pulang. Udah maghrib kome..

14-Oct-2019
Hari ini plan kami nak melawat Hanok Village dan Namsan Tower. Hanok Village adalah kawasan penduduk yang kebanyakan rumah derang ni ada unsur-unsur seni bina Korea lama. Walaupun dia mengekalkan tradisi dan budaya, gate rumah dia tetap pakai password tau! 

Kalau ke sini, boleh jalan-jalan kawasan sekitar tapi jangan terlalu bising. Rumah orang kiri kanan kan. Sambil mendaki dan menuruni bukit, kepenatan. Sebelum bergerak ke destinasi seterusnya, kami singgah beli aiskrim.


Hentian seterusnya, Itaewon. Ada apa dengan Itaewon? Dia ada makanan halal yang banyak. Sangat banyak pilihan. Kebetulan masa kami singgah di KTO semalam, pegawai bertugas bagi kami buku kupon Halal Food Fest Week, dapatlah makan makanan halal dengan harga yang agak murah hari ini.
Sebab sampai kawasan Itaewon dah masuk zuhur, kami ke Seoul Central Mosque dahulu. Letaknya di atas bukit, jenuh manjat kata orang perak. Kami ditakdirkan tersalah jalan sebab tengah buat major renovation di kawasan sekitar. Sebelum boleh jumpa masjid, kami jumpa pub dan bar..tutup mata! Siap solat, kami singgah makan di restoran halal berhampiran. Penuh meja order makan hari ni. 

Dari Itaewon, kami ke Namsan Tower dengan taxi sampai ke stesen kereta kabel. Nak ke puncak Namsan Tower hanya dengan dua cara. By bus or by cable car. Sempatlah ber-sunset di dek pemerhati. Sebab malam dah pekat, kami pun terpanggil untuk pulang.

15-Oct-2019
Pagi ini kami bergerak awal sebab nak ke Nami Island. Meredah station yang agak jauh perjalanan, sampailah sesat-barat nak bali tiket sebab cari kaunter tak betul. Lepas dapat beli, lega. Tiba di stesen Gapyong, ramainya manusia. Ingatkan kurang lah orang sebab bukan hari cuti. Kami tunggu bas untuk ke Nami Island.

Tiba di Nami Island, kami mulakan perjalanan berpandukan peta yang kami dapat. Jujurnya, ini kali ke-3 aku sampai Nami Island dan rupanya banyak lagi yang aku tak sempat cover. Bayangkan betapa besarnya tempat ni! Dari satu tempat, ke satu tempat. Cantik, tapi sebab masa ni baru lagi masuk musim luruh, kebanyakan pokok masih hijau.

Kami makan di restoran halal di sini. Kenapa entah, aku tak jumpa pulak kedai nasi goncang yang dah 2 kali aku mai makan sebelum ini. Semasa solat, kami bertembung dengan makcik yang sama-sama kami dalam flight tempoh hari. Sempat bertanya khabar dan berkongsi sedikit tip untuk perjalanan seterusnya. Kebetulan anak sedara mak cik ni teringin nak melawat Jepun semasa musim sakura nanti. Semoga bertemu lagi ye.

Selesai berjalan kaki yang memenatkan, kami berdua nak repeat shot atas padang macam masa tengok tulip di Jepun tempoh hari. Siap set semua, sambil gelak ketawa kami bergambar, tiba-tiba dapat ‘Emergency Alert’ daripada kerajaan Korea menerusi phone. Minta hati-hati dan menjauhi orang bergejala batuk, selsema dan demam sebab penyakit berjangkit apa ntah. So, stay safe! Kami pun terus packed barang, dan bergegas pulang. Kami ke stesen Gapyong dengan taxi sebab bas seperti tak kunjung tiba. Elok saja sampai stesen, tinggal beberapa minit sahaja untuk express train bergerak! Apa lagi, lariiiii! 

16-Oct-2019
Hari ini kami bergerak awal untuk ke Haneul Park, tempat yang famous dengan rumput Eulalia masa musim luruh. Kalau tengah mid-autumn lagi cantik tempat ni. Untuk sampai ke sini, kami menggunakan subway, turun di stesen World Cup Stadium. Sempatlah melawat stadium dahulu sebelum menyambung perjalanan ke taman ini. Kami pilih untuk menaiki pickup truck untuk ke puncak. Tak mampu rasanya nak mendaki memandangkan banyak lagi perjalanan kami selepas ini.


Dah puas menikmati keindahan taman ni, kami turun ke bawah untuk perjalanan seterusnya. Lapar, tapi di sini agak susah mencari makanan yang boleh dimakan, kami hanya makan biskut dan coklat. Solat dalam taman. 

Kami kemudiannya ke Namdaemun Market untuk membeli souvenir untuk dibawa pulang. Siap membeli, kami berjalan-jalan di sekitar kawasan yang padat dengan deretan kedai. Kemudiannya sampai ke Myongdong Street. Disini, kami sempat membeli berapa jenis street food (seafood) untuk makan ala kadar. Myongdong juga terkenal dengan kedai-kedai barangan kosmetik ‘made in Korea’ yang boleh diberi dengan harga rendah berbanding biasa. Brand Korea sahaja tau. Kalau ‘made in Japan’ cari di sini, mahal juga. Sekitar 5 petang, kami membuat keputusan untuk pulang. Malam ini nak sambung lagi perjalanan. Jom balik dulu!

Sekitar jam 8 malam, kami memulakan perjalanan ke perpustakaan yang terkenal itu. Starfield COEX MALL. Rupa-rupanya tempat ini berdekatan dengan Pusat Dagangan Dunia, Seoul. Makanya bolehlah tengok elitist Korea Selatan dalam train yang baru nak balik kerja. Kerek! 

Sakan tempat ni. Memang besar dengan banyak bahan bacaan tetapi hampir semuanya dalam Bahasa Korea. Susah nak jumpa buku tajuk English, isi dalam pun English.

Dari bangunan ni, ada shuttle bus untuk ke Seoul Station, free. Kami gunakan perkhidmatan ini untuk penjimatan. Selesai melihat pemandangan Seoul Station yang indah disebelah malam, kami pun pulang ke penginapan.

17-Oct-2019
Kami bermalas-malasan sebelum berangkat ke airport. Flight jam 4 petang, kami check out sekitar jam 11 pagi. Kemudian ke airport dengan subway. Lebih mudah. Yang susahnya, dari subway stop location nak ke airport, jenuh berjalan, jauh.

Traveller jokes:

Malam bila entah, beli nasi instant dekat convenience store. Nak masak guna microwave. Sebab tak tengok betul-betul arahan, aku set over time. Jadi lemang weh! Elok la makan dengan sambal ikan bilis yang orang Malaysia tinggalkan kat dapur tu.

Friday, March 27, 2020

Kisah kuli ke Jepun : 2nd Round


***Akhir Oktober 2017***


Bos tanya, “kalau syarikat hantar kamu ke Jepun kali ini, apa yang kamu perlu untuk ke sana?”. “Tiket penerbangan saja lah”, jawab aku ringkas.
Bos sambung soalan, “Passport, Jaket musim sejuk dan keperluan lain?”. Aku senyum, “Dah lengkap semua. Pasport hidup lagi”, jawab aku pantas.

***November 2017***

Lebih kurang jam 2 petang, aku minta tolong adik hantarkan aku ke Penang International Airport. Penerbangan aku jam 6 petang sebenarnya. Aku tengok langit makin gelap, sementara tengah elok, baik cepat-cepat bergerak ke airport. Lagi pun nak masuk Penang susah sekarang ni, sesak. Masih dalam perjalanan, hujan mula membasahi bumi. Lebat. Tiba di lapangan terbang, aku masukkan lebihan barangan yang dipesan oleh production team ke dalam luggage milik Maniwa-san. Beg aku dah penuh.

Kami sepatutnya terbang ke KLIA jam 5.50 petang, tapi malangnya ada pengumuman flight to be delayed until 7.30 malam. Cerita tak sedap hati pun bermula. Mata aku hanya melihat runaway. Bermula daripada pengumuman delayed sampailah ke jam 8 malam, tiada langsung kapal terbang yang mendarat. MAS kemudiannya memanggil kami untuk redeem makan malam daripada McD berhampiran. Selesai urusan, kami kembali ke tempat duduk kami. Aku semak FB, ada kawan yang kongsi, dia terkandas di KLIA. Sudah 3 kali cubaan mendarat di PIA gagal. Masa lapang, Maniwa-san ajar aku cara nak bungkus bento. Thank you!

Sekitar jam 8.30 malam, penerbangan Airasia berjaya mendarat dengan selamat di PIA. Alhamdulillah, akhirnya hujan beri kami sedikit ruang untuk bergerak. Dalam kelam-kabut, “May I have attention to Ms Dalila Nizam, please come forward for immediate bording”, pengumuman dibuat oleh ground staff MAS. Diikuti dengan nama Maniwa-san dan Chan. Kami antara penumpang yang diberi keutamaan untuk terbang dahulu sebab ada connecting flight ke Narita malam ini. Kami meninggalkan PIA sekitar jam 10.50 malam, masih hujan. Kami tiba di KLIA jam 12 tengah malam. Penerbangan seterusnya terpaksa dijadual semula kepada pagi esok sekitar jam 9 pagi dengan penerbangan MAS, asalnya penerbangan kami ialah JAL.

Terima kasih atas MAS hospitality, kami bermalam di Nilai Spring Golf Country Club. Semua luggage kami tinggalkan di airport untuk kemudahan esok hari.
***
Just before landing. The sun just set!
Aku miss trip ke Nagatoro hari ini. Sedih!
Kami mendarat di Narita Airport jam 4.50 petang, waktu Jepun. Lancar, dengan pemeriksaan kastam yang telah ditambah baik. Namun ada masalah yang menanti kami dihadapan.

Check-in luggage kami tak muncul tiba. Kami ke kaunter ‘luggage claim’ untuk membuat laporan. Disebabkan bukan kami bertiga sahaja yang ada masalah yang sama, masa diambil lebih kurang sejam. Nasib baik alamat yang aku letakkan dalam boring kastam adalah alamat kilang. Luggage akan dihantar terus ke kilang sejurus tiba di Jepun.

Sekarang kami meneruskan perjalanan ke Chichibu, Saitama. Dari Narita airport, ambil tren Sky liner menuju Nippori. Dari Nippori, kami bertukar tren Yamonote Line menuju ke Ikebukuro. Jam 7 malam, kami tiba di stesen Ikebukuro. Bernasib baik, express train ke Chichibu menggunakan Red Arrow berlepas jam 7.30 malam. Maniwa-san cepat-cepat pergi beli tiket di mesen berhampiran.
Lampu jepun
Sementara itu, aku telah pun maklumkan kepada Production Team di rumah Mama yang luggage aku tak terbang sekali. Maksudnya maggi, biskut diorang pun tak ada dengan aku. Maaf. Tapi jawapan yang diterima menyentuh hati, “Uniform hang untuk esok pagi kami standby dah. Jangan risau”.

Tiba di Chichibu, isteri Maniwa-san menyambut kedatangan kami. Hari sudah lewat malam. Suhu sekitar 3°C, Chan masih dengan seluar pendek. Rasakan lah, nak sangat sejukkan. Isteri Maniwa-san bawa aku ke kedai serbaneka untuk mencari kelengkapan lain semetara menunggu bagasi kami tiba dalam beberapa hari. Mak-mak sangat. Terima kasih atas perhatian.
***
Pintu masuk ke Chichibu Shrine.
Kami pulang awal sebab kerja sudah siap. Laporan pun sudah kami hantar ke Malaysia. Nak masuk production area pun kena marah sebab adalah orang tu tak suka Malaysian engineer masuk tengok. Oh, sebenarnya agak biasa orang jepun memandang rendah kepada orang kita. Padahal mereka pun banyak yang tak reti.

Disebabkan kami awal lebih 1 jam, Maniwa-san bawa aku dan Chan melawat sekitar pekan Chichibu. Mula-mula kami ke Chichibu Shrine. Dia siap ajar cara yang betul untuk masuk ke shrine. “Dalila-san, tak payah lah buat. Awak kan muslim”, pesannya kepada aku. Aku senyum.

Kami kemudiannya berjalan kaki menyeberangi jalan berhampiran masuk ke Chichibu Festival Hall. Hall ini seperti muzium, yang menyimpan maklumat tentang Chichibu Night Festival dan macam-macam festival yang lain. Sebenarnya Chichibu memang terkenal dengan bermacam festival merentasi musim.
Kereta berhias yang digunakan ketika festival.

Destinasi akhir kami, Chichibu Muse Park. Letaknya depan rumah yang aku tinggal, tapi punyalah tinggi. Slope jalan memang kategori tak boleh brek, kalau brek rasanya menurun lah kot.

Chan sempat main gelongsor besi yang ada di puncak bukit. Plate sejuk, maklumlah sudah masuk musim luruh. Disebabkan gelongsor guna roller, sakit bontot! Hahahaha…

Sekitar jam 4.55 petang, Muse Park memainkan satu lagu. Lagu macam loceng masuk sekolah Jepun tu..tapi yang ni panjang lagi dan mendayu lagi. Katanya untuk pemberitahuan menghampiri jam 5 petang.
***
Wajah Chichibu di musim luruh
Kami (Aku, Along, Yati, Nad, Zul) keluar awal pagi. Asalnya niat nak ke Tokyo hari ini, tetapi selepas meninjau ramalan cuaca untuk Tokyo yang hujan, aku tukar laluan kami ke Kawagoe. Dengan tren kami mengembara. Bertukar-tukar tren sebab tiada direct route dari Chichibu ke Kawagoe. Alhamdulillah, sejak menjejakkan kaki ke Jepun bermula 2015, aku dah pandai baca tren map. Senang.


Dari Stesen Kawagoe, kami jalan kaki lebih kurang 15 minit untuk sampai ke Kurazukuri District Street. Apa yang menarik dengan tempat ini? Bangunan lama sekitar tahun 1868 ~ 1912 yang masih dipelihara dan digunapakai. 

Toki no Kane

Setelah penat berjalan, kami putuskan untuk memulakan perjalanan pulang. Sebelum tiba di stesen, kami singgah makan di restoran Asoka Asian Garden secara kebetulan. Lunch time 11.00 pg ~ 3.00 ptg, 1000 yen buffet. Dapatlah budak-budak ni makan ayam setelah 1 bulan lebih tak jumpa ayam. Perut dah kenyang, kami pun bergerak pulang.

***
Perjalanan sepatutnya bermula awal pagi, tapi tertangguh! Sebab bangun lambat…tettttt! Penat semalam jalan jauh sangat agaknya.

Chan dah penat menunggu kami di stesen Seibu Chichibu. Gomen na! Dalam kalut, aku belikan tiket untuk semua. Hari ini kami berempat. Zul tak ikut sebab penat semalam belum hilang.

Dari Chichibu, kami ride Express Red Arrow ke Ikebukuro Station. Dari Ikebukuro Station, tukar tren ke JR Yamanote Line, menghala ke Shibuya. Puas juga menerangkan cara nak baca Yamanote Line punya peta tren sebab bergerak dalam bulatan. Jadi, pastikan clockwise atau counter clockwise dengan betul. Kalau salah, bazir masa. Tempat pertama kami jelajah ialah tak lain dan tak bukan, lintasan perjalan kaki tersibuk di dunia, Shibuya Crossing. Tapi masa kami sampai sebelum tengah hari, tak sesak sangat. Boleh lah main lintas-lintas banyak kali.


Kemudian, sesi membeli belah di Yodobashi Akiba, Akihabara. Kami ke Akihabara dengan tren melalui Yamanote Line juga. Masa nak membuat pembayaran, ada yang minta pinjam passport saya untuk pengecualian cukai. Barulah aku tahu, diorang ni travel tak bawa passport sebab office simpan. Nasib baik ada bawa emergency contact card. Cuak juga aku.


Seibu Chichibu Station
Siap membeli-belah, kami teruskan perjalanan ke Ueno juga melalui Yamonote Line. Di sini, kami cari restoran halal, tapi disebabkan agak lewat, kebanyakannya tutup sementara menanti next service untuk dinner. 

Sempat juga aku cari masjid di sini. Alhamdulillah, terjumpa orang Malaysia dan Indonesia yang belajar di sekitar Kawasan ini. Niat asal nak ke Ueno Zoo, tapi hari dah menjelang petang. Aku minta production team datang semula ke sini dengan Saito-san (CEI Production PIC) kemudian hari. Perut pun dah lapar, kami cari kedai halal berhampiran. Nama kedai ni ialah Spicy Food Network. Apa lagi, kami pesan makanan halal, Biryani Ayam untuk makan tengah hari. Ada juga yang mengambil peluang membeli barangan sejuk beku seperti sosej ayam dan macam-macam lagi.
***
Basically, sepanjang bertugas di luar negara ni, bukan setakat kena jadi engineer saja. 
Kena juga jadi;

1. Decision maker : Ada kes staf kena home sick, sampai hilang berat badan 7 kg. Bayangkan kena menghadap nurse untuk cerita semua benda padahal baru 3 hari aku kenal staf tu. Maniwa-san tanya, nak bawa balik dia? Aku jawab, kalau tanya saja pun dah boleh baik 30%, bawa balik lah. Bos aku tu kemudiannya direct call MD untuk persetujuan.

2. Tourist guider : Maniwa-san pesan bawa budak-budak tu pergi makan ayam halal. Lepas tu siap pesan, janganlah tak bawa mereka sekali kalau nak travel ke Tokyo. Dalila orang Tokyo kan? katanya berseloroh.

3. Motivator : Semasa penerbangan pulang, flight aku JAL berlepas jam 11.00 pagi, staf yang medical emergency tu flight MAS sekitar jam 10.50 pagi. Bayangkan dengan tak sihat tu, kena terbang sorang-sorang sebab flight JAL terlalu mahal bila beli last minit. Aku berkali-kali cakap dengan staf ni, you kena sihat tau. Kalau you sakit dalam flight, mereka akan buat medical emergency landing yang mungkin tak sempat sampai Malaysia. So, be strong. Sampai KL, info I.

Tuesday, March 24, 2020

Kisah kuli ke Jepun : 3rd Round


April 2018 

Setelah 2 minggu pulang ke tanah air daripada trip sakura dan salji, aku dan Rubi sekali lagi terbang ke Jepun. Misi kali ini ialah final meeting untuk membawa pulang model shutter baharu EC811. Untuk info : EOS M6 Mark II (Mark adalah petunjuk kepada generation update)

***

23-Apr-2018, Kami (Aku, Rubi, Chan, Kamal dan Maniwa-san) berangkat dari KLIA dengan pesawat MAS menuju ke Narita International Airport, Japan. Kami tiba di sana pagi, 24-Apr-2018.
Tiba di airport, seperti biasa, pemandu teksi yang sama sedang menunggu ketibaan kami. Kami terus di bawa ke Chichibu. Singgah sebentar di RnR sebelum meneruskan perjalanan. 
Menghampiri Kawasan rumah yang bakal kami duduki,
Maniwa-san : Dalila-san, no need to report to CEI member na! Just now received information from office said no body could come here for confirmation.
Aku : OK.
Maniwa-san : Only inform to Mama-san na!
Aku : OK..but production team said Mama-san may not in the house. Just go in!

Shibazakura Festival, dia ada setiap tahun.
Tiba di rumah, Mama-san tersenyum menunggu kedatangan kami. Macam mak-mak tengah tunggu kepulangan anak gitu.
Aku : Are? They said you are not around…
Mama-san : Already finish. Dalila-san, Su-san already cook for all. Please eat. Then have a rest.
Aku : Hai! But after this we want to go to Shibazakura.



Shibazakura

Bunga tulip pun ada.
Siap makan dan berehat sebentar, kami memulakan perjalanan ke Hitsujiyama Park lokasi Shibazakura Festival. Shibazakura adalah sejenis sakura di atas tanah. Asalnya kami nak berjalan kaki sahaja ke sana, tapi setelah dipujuk, Mama-san hantar kami dengan kereta.
Lama kami pusing sana-sini melihat keindahan Shibazakura, tiba-tiba nampak satu kelibat yang sangat kami kenal. Maniwa-san dengan isterinya. Lama juga kami bersembang bertegur sapa sambal isteri Maniwa-san menyakat nak bergambar dengan Chan.

Malam, kami berkumpul dengan Production Team yang sudah berada di Chichibu sekitar sebulan yang lalu. Macam-macam kisah nak dikemaskini.
Kak Su : Dalila, hang tau dak. Jig yang hang mintak depa buat, tadi baru Arai bagi. Kak Su kata kat dia, tak OK. Susah. Hang tau dia jawap apa?
Aku : Hurm? Dia kata apa?
Kak Su : Later Shimada-san sad na…
Kami berdua : (Gelak besar)

***
25-Apr-2018
Hari pertama. Menurut Maniwa-san, sampai di kilang, jangan masuk pejabat lagi. Tunggu sehingga dia sampai. Jadi, sementara menunggu Maniwa-san tiba, kami berempat melepak di ruang menunggu tepi kantin. Jam sekitar 7.50 pagi, kami bergerak ke pejabat utama. Biasanya Maniwa-san sudah tiba dalam waktu begini.
Seperti biasa, designer akan tiba lebih kurang jam 10 pagi. Maniwa-san ambil kesempatan bawa kami semua melawat kawasan kilang. Baru bagi Rubi dan Kamal. Aku dan Chan sudah biasa. Lokasi terakhir, kantin. Bilik mesyuarat yang sebelum ini dalam proses penambahbaikan siap. Sambil bersembang, aku buka pintu keluar menuju ke pejabat utama.
Sekiya-san : Ohaiyo gozaimasu…(sambil lalu selesai menaiki tangga, kemudian menoleh semula)
Sekiya -san : Dalila-san desu ne?
Aku : Hai! Ohayo gozaimasu, Sekiya-san.

Opening meeting bermula selepas jam 10 pagi. Sekiya, Kawakubo, Arai, Shimada mewakili CEI. Kamal, Chan, Rubi, Dalila (aku lah tu), Maniwa mewakili CEM. Kami ada 2 model shutter untuk dibawa pulang.
Sesi perkenalan bermula. Tiba giliran Sekiya,
Maniwa-san : Sekiya-san, Dalila-san shiteiru ne? (Translate : kenalkan Dalila?)
Sekiya-san : Hai! So desu.
Maniwa-san : De, ano kata wa? (merujuk kepada Chan)
Sekiya-san : Hurmmm..(seperti tak kenal langsung)
Maniwa-san : Chan-san dayo! Last year November already meet na!
Kami : (Gelak berjemaah)
Arai-san : Sekiya-san only remember woman na. Man wa chotto...(sambil tersenyum)

Kemudian tiba giliran Shimada-san, jurutera kedua-dua model, K433 (EOS R) dan EC811 (EOS M6 Mk II).
Shimada-san : K433 to EC811 no engineer, Koichi Shimada desu. (Menunduk sedikit, kemudian menghadap muka kepada aku) Ojiisan desu!
Aku : (Terus tutup mulut tahan gelak. Aku lah yang dok panggil dia Ojiisan kebelakangan ini sebab kes dia tertinggal cable dalam parcel. Parcel pula dah selamat tiba di Malaysia. Dah kerja aku pulak kena selongkar parcel kalau-kalau ada, malangnya tidak.)
Maniwa-san : Ojiisan? Why..why?
Shimada-san : I have 2 granddaughter..
Maniwa-san : I have 5 grandson. More Ojiisan than Koichi naa..

***

26-Apr-2018
Kami habiskan kerja dan closing meeting pun bermula.
Arai-san meminta Shimada-san untuk turut serta di dalam kumpulan kami. Shimada-san mahu ke kumpulan satu lagi. Isyarat tangan, belah badan oleh Shimada-san buat kami gelak kecil. “Awak dah boleh diharap, tak payah lah saya masuk” ujar Shimada-san kepada Arai-san.


A cloudy Mount Buko dari tingkap bilik.
Selesai closing meeting, Shimada-san datang kepada kami, sambil tengok meeting minutes, dia setuju untuk semua point.
Shimada-san : Dalila-san, ganbatte kudasai.
Aku : Ganbarimasu.
Shimada-san : Ne, ashi itakunai no? (Translate : Tak sakit kaki ka?) (Di sini kerja berdiri walaupun di dalam pejabat. Di Malaysia, kami duduk.)
Aku : Itakunai. Ei, nande? (Translate : Tak sakit. Kenapa?)
Shimada-san : Itai naa..(sambil membengkokkan kaki. Fahamlah orang tua dah menjangkau 50 tahun, mana larat nak berdiri lama)
Aku : Eee..Supaaman jyanai no? (Translate : Eh, bukan ke Superman?)
Shimada-san : Unn… (sambil menggelengkan kepala). Dalila-san supaawoman jyan!
Aku : Iie..wondawoman desu. (Merujuk kepada selalu sangat wonder, semua benda nak tahu)
Shimada-san : (Gelak) Wonder Girl desho.

Setelah pulang ke rumah, kami sibuk masak-masak. Malam ni nak dinner dengan rakan-rakan Production CEI dan juga bekas GM kami, Nakatani-san.

***
27-Apr-2018
Kami depart daripada Narita airport pagi, dan tiba di Malaysia sebelah malam. Penat tau travel 2 hari dalam flight, masuk kerja pun 2 hari saja. Travel penat lagi dari kerja.

Monday, March 23, 2020

Fun fact! Apa yang boleh saya cari di Jepun

Assalamualaikum.

Setelah lebih 4 kali ke Jepun (Tokyo, Chichibu, Osaka, Sapporo), aku rasa nak kongsi fakta menarik tentang Jepun.
1. Orang tua mereka sangat ramah. Orang tua tau. Orang muda dia acah cool 😎. So, let them be!
Bila orang tua tegur, walaupun tak paham, senyum aje lah.

2. Semasa travel, kebanyakan masa kita akan guna kaki. Maka berjalanlah dan sekali-sekala tengok bawah juga. Anda akan dapati manhole cover yg ada di atas jalan cantik. Selain itu, boleh juga hilangkan rasa bosan sementara struggle ke destinasi.
3. Tiket keretapi JR (Japan Railway) boleh disimpan untuk kenangan. Ha, tapi bukan senang-senang je simpan tau sebab masa nak keluar daripada stesen, kena masukkan tiket di pintu keluar. So, apa nak buat? Pergi ke pondok ataupun kaunter JR, minta pegawai bertugas untuk chop ‘Sebagai kenangan’ macam dalam gambar di atas. Nanti masa nak keluar stesen, cari pintu yang manual. Tunjukkan tiket tadi kepada pegawai. Siap!

4. Saya tahu benda ni dah lama, tapi tak pernah buat sepanjang travel di Tokyo. Jadi, masa travel di Osaka, saya cuba. Kumpulkan stamp di setiap stesen train atau di kawasan tumpuan pelancongan. Menarik! Pastikan anda bawa buku bersama. Good luck 😉
5. Tak macam tahun 2015, kebanyakan tandas awam di Jepun dah ada bidet (ada air) walaupun di stesen kampung. Jadi, tak perlu risau. Tapi kalau tak tahu guna, kena risau juga lah kan? Jadi, baca walaupun tak faham sebab biasanya ada lukisan.

Sunday, March 22, 2020

Travel-log : Sakura & Snow 2018

Baring atas padang sambil sakura gugur atas muka.
 Trip kami ada 4 orang : Aku, Rubi, Ija (sepupu ku yang sengal) dan Kak Uya. Trip ini aku dan Rubi sampaikan juga ke Hokkaido kerana Kak Uya. Dia nak sangat experience salji. Alhamdulillah, berkat doa dan rezeki dari Allah, kami dapat!

29-Mar-2018 : 
Kami bertiga (kecuali Kak Uya) berlepas daripada Penang International Airport (PIA) sekitar jam 1.00 am 30-Mar-2018, delay 1 jam daripada jadual asal. Buat pertama kalinya, aku rasa sakit hati naik kapal terbang sebab ramai penumpang daripada Tanah Besar China yang tak reti diam, bisingnya. Pengumuman pra-penerbangan berbahasa Melayu tak pun memecahkan kebisingan sedia ada. Tapi ayat "destinasi ke Kota Baghdad" itu buat kami gelak besar. Terima kasih kepada krew penerbangan untuk lawak yang sedikit menenangkan hati.

30-Mar-2018 : 
Selepas mendarat di KLIA2, kami meet & greet Kak Uya. Selepas itu, cari tempat berehat sementara. Belum pun masuk waktu Subuh, kami telah bergerak ke perlepasan antarabangsa. Jam 5.00 pagi, sesak! Selesai urusan imigresen, kami solat dan kemudiaannya terus ke ruang menunggu. Kami berlepas tepat jam 8.00 pagi waktu Malaysia, tiba di Kansai International Airport sekitar jam 3.00 petang waktu Jepun.

Kami teruskan perjalanan ke rumah host (AirBnB) di Nagai menggunakan Airport Skyline. Tiba di stesen yang terdekat dengan rumah kami, kami teruskan perjalanan. Tiba-tiba, 
Rubi : Aku rasa cam dah silap jalan! 
Aku : Cer tengok balik gambar yang tuan rumah bagi. Ikut rasa aku, tanda bangunan yang sepatutnya ada kat corner jalan tu dah kena roboh..
Kami : *Gelak nak nangis*

Alhamdulillah, kami berjaya sampai ke rumah.

Benteng pertahanan akhir sebelum memasuki pintu istana Osaka.
31-Mar-2018 : 
Bangun subuh awal, mandi pagi lambat, our kind of bercuti =) Sengaja keluar tidak terlalu awal, mengelak kesesakan rush hour. Destinasi pertama, Osaka Castle. 

Kami gunakan tren untuk ke sana, sepanjang perjalanan ku lihat pink! Sakura is full bloom on 1~2 April this year, kata orang lokal. Tapi hari ini pun dah penuh. Berbunganya hati. Masa makan pagi, kami duduk di bawah pokok sakura, macam hanami (sakura viewing) juga. 

Lepas makan, aku video call mak. Mak punya lah suka dapat tengok sakura! Seronok aku dapat kongsi my superb view during travel with my mom.

Kawasan Osaka Castle sangat besar. Memang bertabahlah nak sampaikan ke depan pintu istana. Kena pula sekejap-sekejap nak bergambar, sampai mata dah tak boleh pilih bunga mana nak posing sekali. Kami pulang ke rumah menjelang petang, masak dan makan malam di rumah.

01-Apr-2018 : 
Kobe Mosque
Hari ini perjalanan kami jauh! Ke Kobe kita. OK, dia ada masjid tertua di Jepun. Itu yang kami cari sebenarnya. 1 jam perjalanan, kami terus ke tourist counter sebelum meneruskan perjalanan. Dengan berbekalkan peta, kami bergerak menuju ke Masjid Kobe.

Tapi kami tersesat tetttt! Dalam rasa nak give up tu, kami bertemu dengan taman bunga yang direka khas. Siap ada jam besar lagi. Kesudahannya, berpandukan Google Map, kami berjaya sampai ke Masjid Kobe. Istirehat sementara menunggu Zuhur untuk bersembahyang di sini. Haa..kami jumpa ramai muslim di sini, mesra! Kecuali orang dari negara sendiri, Malaysian...come on! nak senyum pun susah. 

Sorakoen
Selesai solat, kami makan di restoran halal berdekatan. Hati-hati masa pesan makanan sebab di sini portion makanan agak besar. Nanti membazir pula, sebaiknya tanya portion besar atau kecil. Anda bernasib baik kalau dapat pelayan yang faham bahasa Melayu ataupun Indonesia.

Dah kenyang terlebih, kami menghala jalan pulang. Sebab hari masih panjang, kami singgah dahulu Sorakoen. Cantik tempat ni! Taman jepun di tengah-tengah bangunan percakar langit.

02-Apr-2018 : 
Sakura di sepanjang Philospher's Path
Kami awal pagi ini, nak ke Kyoto. Dari Nagai, kami ke Osaka Station. Dari situ, ambil Limited Express Train untuk ke Kyoto Station. Perjalanan yang panjang, dekat 2 jam, all the way kami berdiri sebab seat penuh! Tiba di pintu keluar Kyoto Station, aku terpandang Kyoto Hotel Tower. Tapi, orang terlalu ramai. Struggle tau nak cari bss. Saja ambil bas, dapat tengok pemandangan bandar di sini. Sakura di Philosophy Path. Laluan dia panjang amat, sampai ada rasa penat tengok sakura!
Bamboo Forest

Kemudian kami ke Bamboo Forest. Tempat ni berhajat nak sampai sebab menonton Rurouni Kenshin. Tempat ni menarik, hutan buluh yang cantik. Walaupun kat belakang rumah kampung banyak pokok buluh, tapi tak lawa macam kat sini..hehehe. Sadly, punya susah nak bergambar sebab orang terlalu ramai. Ingatkan bukan hujung minggu lapang, rupanya tidak.

Sempat Ija dan Kak Uya solat dalam taman menghadap pokok sakura. Perut pun dah lapar, kami kembali ke stesen untuk beli makanan dan alas perut. Train dari sini special edition. 1 gerabak sahaja, laluan sempit, kiri kanan rumah orang. After 1 stop, kami turun untuk ke JR stesen menuju ke stesen Kyoto. Rupanya dekat saja kalau travel by train. Dari Kyoto, kami direct train ke Nagai.


Adat melayu : Lapik kain batik..k!
03-Apr-2018 : 
Sepatutnya hari ini kami ke Nara, namun disebabkan semalam adalah hari yang sangat panjang dan memenatkan, esok pula nak terbang ke Hokkaido, kami batalkan hasrat ke Nara. Risau penat, esok gagal tepat waktu ke airport. 

Jadi, kami menghabiskan masa di Nagai. Kami ber-hanami di Nagai Stadium Park. Melepak sakan, hirup udara segar, beramah mesra dengan orang sekitar. Benarlah orang Osaka memang ramah. Ada juga nenek-nenek yang tegur kami, minta hati-hati sepanjang kami berada di sini. Thank a lot for the reminder.


Pemandangan dari koridor rumah masa awal pagi
04-Apr-2018 : 
Kami bergerak ke Kansai Airport Terminal 2. Dia macam LCCT kita lah (kalau ada yang tahu). Kami tiba di Hokkaido sekitar jam 1.00 ptg. Kami ke Sapporo daripada Chitose Airport dengan bas. Murah, it take time, boleh lah berehat dalam perjalanan nanti.

Unexpected things happen! Email Rubi tak boleh login, mungkin disebabkan oleh pertukaran Mobile Provider. Aku pernah jadi sekali masa dekat Seoul. Jenuh juga kami retrieve. Tapi Rubi pernah duduk di sini dahulu, dia pandai juga lah baca alamat rumah. Berpandukan nombor sistem grid, terpaksalah kami membuta ikut sebelum separuh gaduh untuk sampai ke rumah baru kami.

Alhamdulillah sampai. Sempat cari makanan sikit, kami lepak di rumah sahaja. Maklumlah sejuk, kemalasan berganda. Hanya Rubi dan Ija yang turun ke bawah untuk ke kedai. Rumah kami di tingkat 8. Tinggi yak mat! Security system dia macam dalam drama jepun yang canggih-manggih tu. Kelengkapan rumah, super lengkap. Sampai boleh mandi sambil menonton TV. Over kan? 

05-Apr-2018 : 
We are going to Otaru. Di sini kebanyakan masa travel by subway sebab sejuk sokmo sokmo! Dari Sapporo ke Otaru, kami gunakan train. Train agak penuh, jadi kami berdiri. Biarlah makcik, nenek saja yang duduk.

Otaru Canal
Cuaca sejuk membeku. Terasa memang salah dress code pun ada sebab pakai sweater dan baju heat tech sahaja. Winter jacket tak bawa sebab pagi tadi rasa tak berapa sejuk. Sekali..Otaru sejuk lain macam! Kami melepak di Otaru Canal. Oh, by the way, Otaru ni dekat dengan laut. Dengan suhu sekitar 5ᣞC dan angin laut menderu, rasa macam nak duduk di situ sahaja tanpa bergerak ke mana-mana.

Kami kemudiannya bergerak mencari Otaru Orgel Museum. Tempat ni besar okey! tapi menarik sangat, penuh dengan music box. Dah penat pusing-pusing dalam bangunan ni, kami decide untuk pulang ke Sapporo. 


But, sebelum tu, kami singgah makan di kedai sushi. Kelakar juga bila chef dan staf kedai cuak, takut kami tak suka makan. Sekali tengok kami pegang chopstick, terus derang lega. Siap bertambah! Great dish guys.
Perut dah terisi, kami bergerak pulang. Dalam train bergelak sakan, tak jadi nak tidur. On the way balik rumah, kami singgah beli barang. Sampai Sapporo dah lapar balik...hahaha.

06-Apr-2018 : 
Kami niat nak jalan-jalan di sekitar Sapporo saja. Lewat juga kami keluar. Masa nak keluar rumah, Eh! Aku jerit, "Kak Uya!!! Cepat tengok luar". It's snowing! Alhamdulillah, a long wait for Kak Uya. Aku pun setuju nak sampai ke Hokkaido pun sebab Kak Uya nak jumpa salji. Ha..menitis air mata syukur kau! Terima kasih Allah for such as experience to me. Bahagia dapat tengok orang lain seronok.


Kami mula-mula gerak carikan kain untuk mak Kak Uya. Dari situ melarat ke kain Kak Uya, kain Ija =). Orang perempuan dengan shopping kain, payah berenggang weh! Aku, Rubi teringin juga, tapi duit kami dah takk berapa nak selamat, Rubi cadangkan kami simpan untuk keselamatan bersama.

Dah siap shopping kain, kami berjalan ke Hokkaido TV Tower. Lepak sambil bergambar tapi tak boleh lama sebab salji tengah turun masa tu. Lama-lama jadi basah.

Next pit stop is Clock Tower. Antara bangunan lam yang dikekalkan di tengah-tengah bandar nan moden. Tak padan dengan sejuk, kami boleh lagi berdiri bergambar kat situ.


Our next station is Hokkaido Daigaku (Hokkaido University). Tempat Rubi belajar dahulu. Masa nak ke sini, kami terjumpa The Red Building, mainly used by The Government. Sempat singgah ambil gambar sahaja. Kebetulan masa itu ada kempen apa entah, so police penuh di situ.


Jenuh juga nak menyampaikan ke tempat Rubi ni rupanya. Memang penat berjalan. Luas sangat tempat ni. Kami habiskan banyak masa di Hokkaido University Museum. Macam masuk tempat pameran pendidikan, tapi content yang dipamerkan tu padat. I enjoyed it! Daripada kajian orang 'asal', bahasa, haiwan kuno, sampailah kajian gelombang, rocket dan kerjasama dengan NASA. Pendek kata, universiti yang menyumbangkan kepada masyarakat. That's what univeristy should do.


07-Apr-2018 : 
Bangun lambat, lepak di rumah saja hari ini. Kami belajar buat onigiri, buat sushi di rumah, diajar oleh Rubi. Seronok! Petangnya, kami turun dari rumah untuk ke Toyohiragawa. Ambil angin petang, berlari dan bergelak tawa. Di tepi sungai ni banyak lagi salji. Sempatlah kami main perang salji.

08-Apr-2018 : 
It's final day in Hokkaido. Kami bergerak awal, target first train untuk ke airport. Malam tadi salji turun lebat. Putih terus darat ini. Alhamdulillah, pemandangan pagi ini cantik sebab kami naik first train, kesan salji nan putih kelihatan apabila train membelah laluan.