Sunday, January 08, 2017

Dugaan menguji lagi

Assalamualaikum.
Mengharap mesej ringkas tapi padat. Mengingatkan diri sendiri supaya tak baik sangat. Itu yang akan saya cuba buat sepanjang 2017. *Wish me luck*

Saya diuji kehilangan sesuatu yang saya perlu dalam hidup seharian. Alhamdulillah, saya sedar kehilangan itu tak berpanjangan. Ada yang bertanya, kenapa tak bercerita? Ada yang kata di Facebook pun tak nampak apa-apa. Saya senyum. Ada orang lagi susah daripada saya. Ada orang lagi sedih kisahnya daripada saya. Jadi, saya simpulkan, nak sedih pun malu dengan kehilangan seperti itu. Ada hikmah, itu pasti. Sebab itu Allah menguji.

Bagi anda yang sedang diuji, ingat Allah dan balasan baik yang bakal datang. 
Salam hujung minggu =)

Saturday, March 26, 2016

Membudayakan Iqra'

Ingatlah! Sesungguhnya jenis manusia tetap melampaui batas (yang sepatutnya atau yang sewajibnya),dengan sebab ia melihat dirinya sudah cukup apa yang dihajatinya. (Ingatlah) sesungguhnya kepada Tuhanmu lah tempat kembali (untuk menerima balasan) - Surah Al-Alaq, ayat 6~8.

Assalamualaikum, salam sejahtera. I am lost in transition. Tahun baru 2016 dibuka dengan kesibukan kerja yang melampau. Melampaulah sebab hari-hari pulang rumah lewat. Banyak masalah yang perlu diselesaikan oleh saya sendirian. Model baru memang memerlukan pemantauan ketat sebab semua benda baru. Model lama pula sedang dinaiktaraf, melahirkan successor tak lama lagi. Masalah juga bertimpa-timpa, tak menang tangan. Saban hari kepenatan, saya terbaca sebuah kisah tentang bilal bin rabbah ketika bekerja. Berehat dia dengan solat. Rasa itu cuba saya cari, benarkah solat itu merehatkan kita? Andai itu pandangan kita tentang solat, maka itu jugalah yang kita rasa. Usai solat, relax dan lebih bertenaga. Hati dan minda juga lebih segar dan lapang. Alhamdulillah =)

Ketika sedang sibuk melakukan tugas beberapa minggu lepas, saya berpeluang bersembang topik-diluar-kerja dengan bos besar, Asst General Manager seorang Jepun. Topik cerita kami tentang Happy. 
AGM : Dalila-chan very happy person na! Ah, of course very happy na because not married yet!
Saya : Ha? Why after married become not happy ka?
AGM : Hahaha..Why Dalila-chan very happy? Everyday always smile. Coming to work also smile na..
Saya : Hurm...(Sambil muka tersenyum, dalam hati "Tak kan nak nangis kot..")
Perbualan kami panjang, tetapi saya gagal menjawab dengan baik tentang senyum. Kenapa saya selalu senyum? Sebab Rasulullah suruh. Sebab senyum itu sedekah. Sungguh saya terlupa yang saya juga seorang da'i. Otak tak mampu berfikir untuk memberikan jawapan seorang islam. Alahai~~~~

Friday, December 25, 2015

End of year 2015

4.05 pagi, 13 Rabiul awal 1437H.

Masih belum lena. Mungkin juga siang tadinya sudah tertidur lama. Entah. Sejak pulang daripada Jepun tempoh hari, saya kurang rehat. Jadual yang dirasakan OK itu rupanya tight, sesekali sesak nafas dibuatnya. Hampir hari-hari juga pulang ke rumah jam 9 malam. Dah sama macam Arai di Jepun, baru sekarang benar-benar faham. Bila dah nak siap-siap untuk tidur, teringatkan kerja yang belum siap. Ya Allah, mudahkan urusan ku esok hari, bisik hati ini. Walaupun diri mengerti, jangan diminta mudahkan urusan sebaiknya mohonlah diberi kekuatan untuk menghadapi hari esok dengan lebih baik. Bila dah tidur, mimpi pula. Mimpi kerja, mimpi kehidupan aman dan tenang di Jepun, mungkin sebenarnya akal dan fikiran masih belum boleh menerima hakikat, aku sudah di Malaysia. Begitulah silih berganti. Hari demi hari. Sebulan sudah berlalu.

Kami cuti panjang. 10 hari, bermula 24-Dec-2015 sehingga 03-Jan-2016. Masa berehat yang sesuai. Kata mak, nak ke Langkawi nanti janganlah kalut-kalut. Cuti bersantai, tak ada apa yang dikejar. Relax, alhamdulillah punya emak yang sangat memahami. Sebenarnya saya sendiri belum siapkan plan jalan-jalan ke Langkawi kali ini. Mungkin hentam saja-lah jawabnya nanti.

Yang saya sibukkan sekarang ini adalah rancangan ke Jepun tahun hadapan. Masih dalam draf awal walaupun cuti telah saya book sebelum cuti tempoh hari. Terima kasih juga buat rakan sejawatan di Jepun yang memahami. Mereka kosongkan jadual kerja pada tarikh yang saya maksudkan. Inilah target yang perlu saya lunaskan bagi tahun 2016.

Menoleh seketika dalam 2015

Perjalanan saya penuh liku dalam warna-warna ceria. Alhamdulillah, saya mengembara jauh ke Korea dan Jepun. Dengan kedua-dua negara memberikan layanan yang sangat baik. Namun saya lebih tertarik dengan layanan yang saya terima di Jepun.

Kata Shida, ko tak perasan ke kadang-kadang sengaja Allah mudahkan laluan ko ke sana? Everything is so smooth..mungkin ada peluang yang bakal dicipta untuk ko. Siap tahu? Yes, my dearest friend. I hope, my future life is there. Saya sebenarnya masih mencari ruang untuk diri sebagai da'i. Anda yang membaca, saya mohon doakan impian saya menjadi kenyataan.

Ada beberapa perubahan yang saya rasakan significant dengan kemahiran saya ketika ini. Salah satunya kemahiran bahasa Jepun saya menurun sebab bertukar guru. Bila dah bertukar guru, maka cara belajar sedikit sebanyak bertukar. Tambahan dengan leveling yang dibuat memandangkan percantuman kelas mid-beginner, sudah banyak rules yang saya lupa.

Saya juga telah menilai semula manusia disekeliling saya. Maaf, saya juga manusia biasa. Terkadang sikap non-judgemental memakan diri. Selepas apa yang berlaku, saya cuba untuk lebih professional dalam melaksanakan tugas. Maaf andai ada hati yang terasa, ada diri yang mendapat susah hasil kerja professional saya.

Buat staf atasan yang bagi green light untuk saya melalukan sesuatu tanpa melalui anda semua amat saya hargai. Saya akan buat yang terbaik dengan peluang yang diberi. Terima kasih atas ruang, laluan dan kepercayaan yang diberikan.

Dear 2015, thanks for every single things happened in my life. May Allah ease my journey and give me more strength to face the challenge of 2016.

Saturday, December 05, 2015

Kisah kuli ke Jepun - Bahagian 11 [Tamat]

26-Nov-2015 Khamis.

Kami tiba di Narita Internation Airport jam 7.20 pagi waktu JST. Lepak-lepak sementara menunggu kaunter buka untuk check-in. Kata Maniwa-san, selepas check-in kita shopping lagi di tingkat atas. Tahu saya sedang mencari omiyage yang dipesan oleh rakan. 

Menariknya di sini, waktu gate open adalah 30 minit sebelum waktu berlepas. Waktu gate close tidak dinyatakan. Nampak betapa dasyatnya pengurusan waktu di sini. Ia menandakan mereka tak mungkin lewat. Saya sempat call Malaysia, beritahu kami akan bertolak ke Malaysia sedikit masa lagi. "Jumpa malam nanti" kata saya.

Saya dan Maniwa-san makan onigiri sebagai alas perut sementara waktu makan di dalam kapal terbang nanti. Chong dan Abg Nazli sempat lagi belasah udon dan soba.

Saya tinggalkan Jepun dengan pengalaman baru. Episod baru dalam hidup, dan berharap dapat ke sana lagi selepas ini. Feel like returning home sebab semua orang tak layan kita macam orang asing. Akhlak terbaik untuk dicontohi. Melihatkan layanan terbaik yang saya terima selama berada di Jepun membuatkan hati saya tertinggal di sana. Saya pulang dengan jasad dan roh baru. Terima kasih atas setiap pujian, semoga kita sama-sama beroleh kebaikan.

Di sana, masa bekerja, kerja betul-betul. Habis halal gajinya. Sampai kilang jam 7.30 pagi, pulang rumah jam 6.00 petang, padahal gaji dikira daripada 8.00 pagi hingga 5.00 petang. Kerja tak ada punch card! Jika melihat kita sedikit susah, ada saja tangan-tangan yang ringan membantu. Belum kira yang berlumba-lumba menolong. Mereka cukup prihatin dengan keadaan sekitar. Sebab itu, railway tak perlukan gate pun. Tak ada pula kes kemalangan dilanggar keretapi. Apa sahaja yang mereka buat, fikirkan juga bagi kemudahan orang lain. Sungguh saya temui nilai islam di negara matahari terbit ini. Semoga Allah merahmati mereka dan mereka mahu menerima islam kelak.

Merindui dedaun yang sudah bertukar warna
menanti gugur. Begitulah lumrah perubahan.
Kisah kuli ke Jepun

Semua gambar yang saya rakamkan sepanjang perjalanan ke Jepun saya kongsikan melalui akaun Instagram milik saya dengan #kisahkulikejepun. Beberapa bulan lalu, saya ditampar dengan statement seorang hamba Allah (semoga dia terus dirahmati Allah) yang lebih kurang berbunyi..

"...n 1 more thing jgn nk bangga sgt ngn jepon..kuli je pon kat canon tu.." 

Statement yang membuatkan saya terfikir, betul juga. Memang kuli pun. Tapi selama 5 tahun berkhidmat, saya tak pernah terasa seperti kuli. Saya dilayan seperti anak sendiri oleh staf atasan. Saya tak pernah dimaki hamun, malah bos juga tak pernah meninggikan suara. Itu yang menyebabkan saya rasa bukan kuli.

Tahun demi tahun, saya diberi ruang mengembangkan ilmu kejuruteraan. Dan selepas 5 tahun ini, saya diberi amanah yang jauh lebih besar. Ini kali pertama saya dilibatkan sedari awal dengan projek baru dan keputusan hampir 90% dibuat oleh saya. Bos tolong semak dan luluskan sahaja.

Saya terasa seperti mahu counter-attack, maka itu saya gunakan #kisahkulikejepun. Pun begitu, saya tiada apa-apa dendam terhadap beliau. Kalau saya kuli, dia juga kuli. Sama-sama makan gaji. Kalau pun dia ada perniagaan sendiri, dia juga kuli. Apapun, di dunia ini, cara kita melihat sesuatu akan reflek kepada kita juga. Sisi negatif, sisi positif, dua-dua pun akan terpantul kepada kita semula. Jadi, terserah masing-masing. Saya juga tak punya banyak masa untuk memohon agar orang-orang disekeliling saya berubah. Andai mereka tak mahu berubah, tak boleh berubah dan banyak lagi 'tak-tak' yang lainnya, saya hanya mampu diam. Orang tak akan berubah, jadi kita dahulu ubah. 

Saya mahu untuk terus membaiki diri dan menjadi muslim yang lebih baik. Mungkin tak boleh repair iman di negara sendiri, maka Allah hantar saya belajar menjadi muslim di negara asing. Sekian dahulu perkongsian saya buat masa ini, saya tutup kisah kuli ke Jepun dengan lafaz Bismillahirahmanirrahim wa alhamdulillah.

*Tiba di Penang jam 10 malam, cepat-cepat siapkan uniform, esok (Jumaat) kena masuk kerja. Tak siapa pun bercuti. 

Kisah kuli ke Jepun - Bahagian 10

25-Nov-2015 Rabu.

6.45 pagi waktu tempatan, Route Inn Hotel Chichibu
Selamat pagi Chichibu! Hari-hari saya dapat melihat keindahan pergunungan Chichibu daripada tingkap bilik. Indah, tak terjelas dek kata-kata. Begitu juga indahnya pemandangan sekitar kawasan kilang. Mendamaikan jiwa. 

Siap sarapan, kami menunggu Arai di hadapan hotel. Hari ini lebih sejuk daripada biasa. Sudah di akhir november, menandakan musim baru bakal menyusul.

Saya dan Chong masih perak dengan asap yang keluar apabila bercakap. Tiup sana sini. Abg Nazli tersenyum melihat gelagat kami. Kereta Arai tiba, kami cepat-cepat menaikinya. Morning! "Today more cold" kata Arai. Dia juga berjaket. Tiba di kilang, kami tak tahu nak ke mana. Meeting hari ini dijadualkan jam 10 pagi. Arai sudah ke pejabat. Kami masuk ke bahagian bilik mesyuarat. Beg kami tinggalkan di bilik itu begitu juga dengan jaket. Masih belum jam 7.45 pagi. Chong ajak saya beli air di vending machine berhampiran.  5 minit berlalu, Arai datang memaklumkan kepada Abg Nazli, pagi ini duduk di pejabat utama dahulu. Jam 10 baru bergerak ke meeting room. Kami nampak kelibat Arai melintasi bilik mesyuarat. "Samui desu kara, haitte! [Sebab sejuk, masuk!]" kata Arai separa jerit dari jauh. Kami tunjuk tanda sedang membeli air. Cepat-cepat, kemudiannya masuk ke pejabat utama. 

7.50 pagi, semua team leader berkumpul untuk meeting. 8.05 minit, mereka sudah siap meeting dengan anak buah masing-masing. Pagi ini kami ada demo untuk reliability checker dan beberapa item lain berkaitan equipment. Maniwa-san ajak kami melawat ke bahagian pembuatan blade di tingkat bawah. 

Jam 10.00 pagi, kami bergerak ke meeting room 2. Kami mulakan dengan demo PI checker oleh checker designer. Kemudian giliran saya, equipment & jig presentation. Ketaq lutut, tapi  kena buat juga kan? hehehe. Dah siap, kami rehat tengah hari. Selepas rehat, isu-isu berbangkit kami bincangkan. Kemudian, training closing. Sekian, cukup-cukup jam 5.00 petang.

Jumpa di restoran BBQ jam 6.30 malam kata mereka. Kami pulang dengan Maniwa-san, dan akan terus ke restoran. Masa berbaki, kami ke kedai kaca mata. Tempahan Maniwa-san sudah siap. 1 minggu sahaja. Kemudian, dia bawa kami shopping di Daiso. Kat sini Daiso dia lain sikit, kami cari barang yang tak ada jual di Malaysia. Harga barang 100 yen + 8 (gst 8%) = 108 yen @ RM 3.70. Daiso di Malaysia RM5 + 0.30 (gst 6%) = RM5.30 @ 156 yen. OK, Malaysia win!

6.35 malam, kami tiba di kedai yang dimaksudkan. Kami ambil tempat masing-masing. Bahagi 2 tempat. "1 side smoking, 1 side no smoking" kata Tanaka-san. Yang merokok adalah senior staff berusia lebih daripada 40. Bawah 40, tidak. Kecuali Inoe-san, yang katanya dah setahun berhenti merokok. Tahniah Inoe-san. Tanaka-san bertanya, ada sesiapa nak order minuman keras? Semuanya geleng kapala. Tidak. Jadi kenalah bangun dan ambil sendiri untuk ambil air minuman di drink bar. Saya hanya pesan pada Chong. Malas sudah nak bangun dan pakai kasut. BBQ seafood dan sayur. Memang sihat sangat ni! Yang lain sebab tak boleh makan, tak sembelih. 

Kami sembang, merapu dan melawak. Arai tiba lewat disebabkan ada English test. Hampir tak lalu makan sebab test. Saya faham perasaan itu, sebab saya dahulu juga begitu ketika sit JLPT exam. Selesai makan, Maniwa-san minta saya buat ucapan ringkas mengenai training di sini. Saya nak cakap banyak benda, tapi ayat yang perlu saya atur banyak. Sampai tahap, guna English lagi senang. Tapi Maniwa-san mahu saya bertutur dalam bahasa Jepun. Saya geleng-geleng tanda tak boleh. Cuma saya cakap, saya benar-benar seronok bekerja di sini. Kemudian, Chong dan akhirnya Abg Nazli. 

Arai sempat bertanyakan nombor telefon pejabat di Malaysia. Nanti saya hubungi kamu, kita sama-sama improve bahasa Jepun kamu, katanya tenang. "Yoroshiku onegaishimasu" balas saya. "Talk to me also" kata Shimada-san. Maniwa-san beri izin untuk saya buat direct call andai ada apa-apa masalah di Malaysia selepas ini tanpa perlu melalui bos sendiri.

Kami akhiri pertemuan kali ini dengan ucapan terima kasih. Terutamanya kepada Arai yang bersusah-susah dan selalu risaukan kami. Tak terbalas budi. Itu pun dah siap tanya, bila lagi nak datang sini (Jepun)?. "Kamu nanti datanglah ke Malaysia" kata saya. Arai mengangguk-angguk.

Semoga bertemu lagi nanti.