Monday, January 22, 2007

22 JAN 2007

hari-hari seorang sukarelawan banjir...amacam ayat tu?? rasanye dah cukup nak menerangkan ape yg berlaku sepanjang last weekend. mula2 dpt tau ada bantuan mangsa banjir yg nk dihantar ke kota tinggi aku nak sgt pegi..tp kena plak ujung mggu, so aku decide tak mau join. then, mlm khamis tu aku d pggl ke pusat gerakan banjir utk meeting psl bntuan bnjr ke johor. bila dh2 bncng2 ngan sumer ajk pelaksana, catt ajak gak aku p. dah d sbbkan ni adalah bantuan kemanusiaan yg jarang2 dpt aku wt, aku korbankan gak masa ujung mggu ku utk berehat n tgk AIN 06..huhu. hem..pg td ada kuiz math..n aku tak bleh jwb. bkn psl aku tak phm pe yg dah aku blajaq, tp coz aku tak tgk blk pe yg dh blaja.. aku nekad nak study btul2 after this. seb bek study dah ada n start this week, insyaallah. hem..penat ku tak ilang lagi la..k lah! bye..

20 JAN 2007

arini aku bgn agak awal. bkn pe, dlm pkul 7 pg dh nak kena kumpul kat lobi. kitorg trus checkout this morning. senang sket. after this, trus blk dr kota tinggi ke melaka. kitorg kena p bersihkan kwsn kg sg telor..hem..jln yg penuh liku. juz imagine, jln pun still ada air lagi. umah yg tak surut pun ada lagi. kwsn tu mmg berbukit sgt la..aku ditugaskan memantau sumer girl n anak buah aku sendri. kitorg p umah wak...(dh tak henggat la pe name dia). actually umah dia tak kena bnjr pun..dia nak mntk tlg kitorg divide mkn..tp dah tak sempat psl kak fiza (staf HEP) dah blikan makann utk sukarelawan. so, kitorg lepak2 sambil tgk citer lang buana..hehe. dlm pkul 5 camtu, kami bertolak pulang. bye..nice memory with all of u..

20 JAN 2007

salam maal hijrah...hari ni dah msk taun baru. n..aku pun makin bz ngan beberapa tanggungjawab baru. mlm td acik ada msg wish taun baru..then aku bg tau yg aku dah ada kat UTM utk briged bencana KUTKM nak p tolong mangsa banjir kat kota tinggi. acik siap congrate kat aku psl awal2 taun lg dah wat keje amal..tettt!!! actually, aku sendiri pun tak penah rasa banjir. so, as a human, kite yg berdaya ni kena la tolong derang.

perjalanan stat pkul 7.30 pg from UTM to kota tinggi. around 10.00 pg, kitorg sampai kat kampung baru, kota tinggi. kampung ni merupakan kampung angkat KUTKM time bakti siswa (BAKSIS). da 1st task aku kt sini ialah mencuci umah yg kena banjir. kinah, catt, masni n ina ahli group aku. abis je kitorg membersihkan umah tu, tuan rumah ajak p tgk2 umah yg tenggelam terus time banjir aritu. so, aku angkut sume ahli group aku p sana..setibanya disana..aku rasa mcm nak nangis kat situ gak. just imagine, dgn bau lumpur yg sangat busuk n tanah selut..seriusly bau bendang sedap lagi. arif ajak aku naik tgk kat bhgn dlm umah tu..tp smpai je kat dpn tangga tu..aku dah rasa nak muntah. so, aku batalkan aje niat nak msk dlm..pastu tibe2 je ujan turun. aku arahkan sume dak2 yg ada kat situ balik ke masjid, tmpt kitorg drop mula2 td. bila cam dah panas balik, kitorg gerak ke umah td. time 2 Dato' Mohd Nor n wife pun ada. kitorg berhadapan ngan problem nak on water jet pump. dah le manual tak de english, assembly drawing pun aku tak jmpe..huhu. dgn bantuan pakcik2 yg ada kat situ, terpasang gak ahirnye..pastu kak fiza (pegawai HEP) bg aku tuan rumah yg tu...mula2 niat nak p sembang ngan dia. tp bila tgk pak cik tu senyum smbil2 kalimah allahuakbar disebut berulang kali, hati aku jd sayu sgt..betul2 aku rasa cam nak menitik air mata..terus niat aku tu terbatal. for me is good enough dia bleh senyum..kalu aku blm tentu lagi. silap aribulan, pengsan kat situ. sume brg2 dia tak sempat nak diselamatkan. dlm pkul 6.00 ptg, sume keje setel n we left that place with kenangan terindah..

No comments: