Saturday, August 18, 2007

PBL..oh PBL..huwaaaa!!!

PBL: Problem Based Learning..stakat ni aku dah ada 4 projek besar melibatkan masa n tenaga yg terhad..huhu. hope sgt aku sehat slalu sepanjang sem ni utk mehabiskan sisa sem ni..huhu. risau gak aku..almaklumla kalu keje dah bnyk, aku cpt sakit..huhu. da following list is my kompom projek..akan bertambah kemudian hari..

1- control engineering: projek design the whole flow process of production of nata de coco using the control method..huhu. naik penin pale aku..mananya nak pkai PI, PD or PID..aku ngan syimir dah siapkan design part leaching process..tggl nak kena wat dlm autoCAD or solidwork je..nak arapkan dak cina dlm group aku, pkat burn la 45 markah projek tu..huhu..

2- machine component design: kitorg dikehendaki design manually operated factory crane yg ada kat dalam satu gudang. so, kena la wat calculation on power, structure n bla..bla...machine component yg terlibat antaranya winch drum, trolley wheel, pulley n hook..ssh gak ni..eh, sape2 yg penah design gear utk machine bleh tulun aku..

3- thermodynamics: satu2nye subjek yg ske gle wat masa ni..bkn pe dah masuk part engine, tune sana sini..hehe. bleh wat mcm mat rempit tuu..tp derang tau rempit je la..efect kalu excident time tu derang tak penah kire pun..huhu. so, jgn jd mat rempit ek..projek yg aku kena wat is research on photovotaic cell..ni lbh kuang kajian ttg tenaga solar la..tp still kena design satu mende baru on photovoltaic cell..huhu. meeting pn blm wat..bila la nak stat ni..

4- fluid mechanics: yg ni aku pun tak pasti pe tajuknye, antara drag n lift of fluid @ fluid flow..tp projek ni senang sket la..nak kena kenal pasti bentuk flow gune CFD (computational fluid dynamics)..hem..slalu main kire2 je, tak nmpk pn bntk flow tu..nmpk equation je panjang bejela, kali ni bleh present dlm bentuk graphycal cam autocad gak..hehe. seb bek aku teror la gak kalu bab design pkai mende ni..

No comments: