Tuesday, September 18, 2007

18 sept 2007

ramadan karim

arini dh masuk 6 hari umat islam berpuasa..alhamdulillah, aku masih diberi kesempatan berhadapan dengan ramadan ini. almaklumlah, pesta ibadat katakan..hihi. last weekend, aku ada dengar ikim..adalah cam ala2 kuliah gitu..citer mengenai ramadan karim..bln yg mana allah pandang doa hamba2nye, lebih berkat n many others! as a student, aku sentiasa ada masa utk duduk umah sebelah mlmnye. insyaallah, this time bleh isi mcm2 sblah mlm tu..hehe. antaranye tadarus alquran (yg ni after zuhur pn bleh apply) aku nak kena celen ma ni. slalu berentap ngan mak sape yg abeh bc quran time pose..tp dah blk raye pun 2 day b4 raye, so sendri2 je la kali ni..hihi. solat terawih! sihat utk turunkan makanan berbuka td..pastu pekena moreh plak..hahaha (hapah tak jd diet). mlm lailatulqadar (cm mmbr aku..namanye lailatul qadri..huhu..rindu kt ko!), mlm yg lbh baek dr 1000 bln. hem..yg ni ssh sket la..tp tak dpt lailatulqadar, solat tahajud n istiqarah pun jd la..ha..tu dia silibus utk SEKOLAH RAMADAN kali ni..renung2kan dan selamat beramal!! (prof ezy, pinjam jap ayat prof ek..). keje n projek mmg beratur skrng ni..i try to manage it as smart as possible..insyaallah, sumenye ok..=B

11 sept 2007

kisah tak sempurna

hurmm..pg td aku p jmpe en shamsul bahari (my academic advisor). p smbg2 ngan dia..n dah nak p clas dia bg buah tgn dr autralia..hehehe..coala bear yg agak besaq gak..dia bg 2..satu aku, satu lg kt nissa..thank sir..hik3. pasni out station lg jgn lupa bg tau kami..bleh pesan menda lain plak. abis je miting ngan dia, kitorg run ke fasa B..skali clas batal..huhu. takpe la. balik je umah, aku smbg2 ngan nissa tentang pengalaman idup time kat sekolah dlu..huhu. kalu nak ingat skolah aku dlu, mmg daif gle..tp up sket la dr skolah pondok..makan kt dewan makan tu tak pyh cite r..mmg kuah air yg d tabur garam je. sedih kalu nak ingat time tu. just imagine, computer lab xde, makmal sains pn takde..mmg serba tak cukup la, mmg sedih la. but..this situation la yg menjadikan aku kuat semangat utk trus berjuang..dan mende ni gak melahirkan insan2 yg tak pernah lupa pd kesusahan. bravo!! SEKOLAH MENENGAH AGAMA TARBIAH DINIAH, KULIM, KEDAH.aku tak pernah malu nak ngaku aku dr situ..bcos of wat?? sekolah yg serba kekurangan bleh lahirkan insan2 yg gemilang skrng ni. tak sabar rasanye nak abis blaja n kerje..i wan back to skull. 1st week aku stay kat SBP, aku nangis je bila mengenangkan mmbr2 aku makan kuah air tu sbb mkn kat sini mmg best! hem..tp tu la hidup. saje je allah letak aku pegang watak ni. dari sekolah serba daif ke high clas skul..alhamdulillah, aku tak penah lupa mmbr2 aku. time tu everyday aku call derang, hope sesuatu yg terbaik dtg pd derang sbb aku dok jauh time tu. cukup 2 bln kt SBP, aku d tawar msk ke sekolah teknik. sbb aku minat engineering n nak stay dekat ngan kwn2 skolah agama, aku sggp terima tawaran tu. still remember ma dah nangis2 psl anak dia tanak stay kt SBP (SMKA)tu..thank ma cos relakan segala ni terjadi. along dah tunaikan janji along utk blajaq elok2 kat skolah teknik tu..n now dah hampir ke puncak kejayaan. doalah yg terbaik utk along ek! also, thank to my dad..yg tak pernah halang ape yg along nk wat dlm hidup ni.

No comments: