Sunday, October 28, 2007

21 oct 2007

welcome to earth!

dlm pkul 3.30 ptg td waktu msia, soyuz TMA-10 slamat undocking dr ISS..hope sumenye slamat. aku kat umah pakcik la ni..kat padang serai, kedah. huhu..pkul 4.15 ptg, aku da siap2 nak blk umah ni..sempat ke smpe b4 6.30? nak tgk depa mendarat..sempat je..bkn jauh pun, jwb mak. then, on the way nak blk mak singgah pasar sehari plak kat padang serai tu..huhu. pastu suh sggh longwan plak..aduss..mat da ckp, tak dpt la kite nak tgk soyuz tu mendarat along..aku diam je time tu. penat sebenarnye..burink lak tu. sememangnye tak sempat sbb kitorg juz smpe umah dlm pkul 7 mlm. ayah siap call daniols lg..korang blm blk lg ke? ayah da blk keje ni..huhu. alhamdulillah, sumenye slamat..even mendapat secara 'balastik'..soyuz TMA-10 mendarat tepat jam 6.37 ptg (seperti yg drancang) tp tersasar dlm 400-600 meter dr jarak dirancang d alkylt. cume ntah nape, sistem automatik tak berfungsi pd jarak 50 meter dr bumi..hoho. alhamdulillah, sumenye slamat..majulah 'the angkawasan' untuk negara..


19 oct 2007

science show

salam..mlm ni aku tgk experiment sheikh muszaphar kat tv1..actually, bnyk mende yg aku da phm dr sudut fizik bhn n keadaan setempat..so takde la nak perak sgt, tp nice show..br sume rakyat msia dpt tgk..dpt ilmu. dah mcm cikgu sekolah ngajo fizik pun ada.. br la org sibuk nak amek tau..surface tension tu pe..friction tu pe..hehe. kite perlu tau mende2 sains ni even kite bkn dak sains..=B.

16 oct 2007

blk taiping plak

arini aku bgn pg dgn tekejut skali sbb mak aku ckp cpt siap..nak p umah cik zana. ayah nak jmpe pak uda..huhu. dah smpe sana aku dok lepak ngan kak mizah, melayan anak2 sedara yg ada. plg best, aku kaco si afiq..hehe. punye la ssh nak ckp ngan dak ni. pastu merajuk plak bila aku tnye lbh2 hadusss..anak town planner sorang ni..huhu. pas pak uda n family bergerak blk kl, kitorg pon blah..blk umah, siapkan beg pakaian msg2. then, travel p ipoh..serang umah tok cik lak..ehehe. 2nd part of raye..kitorg juz arrived taiping at 9.00pm..aku dok kate kat mak..kang kalo ada si danish tu, tak dpt le nak tgk sheikh muszaphar..mls r nak gaduh ngan dak kecik tu..huhu. alhamdulillah, time kitorg smpe tu, pakcu nak kuar p jln2 pusing taiping..haha..cpt la blah. aku nka tgk tv..pe lg..trus p cannel 588 (angkasa 1) astro. 16-18 takde rancangan 'malaysia ke ISS' kt tv1 tu..hem..best gak dgr paklah n sheikh besembang. sempat gak aku tanam azam..nak jd flight engineer 4 program angkasawan negara..hehe. insyaallah..

p/s: yop! thank for da doa..pasni p angkasa plak..ehehe.

15 oct 2007

malaysia d ISS

arini satu ari aku bz wat keje. pg2 lg da penin ngan nk tacap blk aku, then tlg mak msk kat dapoq. skali pak ude n family lak nak serang umah..huhu. dlm penat2 tu sempat lg aku tgk 'MALAYSIA DI ISS'..hehe. mak tnye..arini ada video session ke? haah..ngan Dato Jamaludin Jarjis (MOSTI). pe lg sume ngadap tv..hm..kali ni komunikasi trus dr pusat penyiaran asia..(ala..ASTRO..tau? hehehe..). seronok bl dpt tgk dr sheikh..hehe. siap demo ckp secara terbalik..kaki kat atas, pale kat bwh..cm dak nakal je mamat ni..hehe. peluang 10 minit ISs merentasi ruang angkasa Msia digunakan sebaik mungkin oleh dato n nizal..bnyk gak mende yg ditanye n dcerita oleh dr sheikh. siap gelak beso lg kitorg d mesia nih..hehe. thank sheikh 4 da best story..

p/s: hati tersentuh bl dr sheikh kate..dia rasa dia dekat ngan allah bila tgk bumi d dpn mate..

12 oct 2007

blk kampung

salam..arini aku smpe kampung..teluk intan! da lama sgt tak blk ni..hehe. seronok bl dpt jmpe cousin2 ku yg kini berada d U berdekatan ngan aku..tp tak smpt nak jmpe p ziarah..hahaha. elok je dah sume lepak2 kat dpn tv, tgk cite yg syahdu d mlm raye..aku lupa la pe tajuknye. kurang beri perhatian actually. otakkku masih pada pesawat soyuz TMA-11 yg membawa angkasawan itu..huhu. aku mmg jd penonton setia rancangan 'MALAYSIA KE ISS' kat TV1 tu..aku ckp ngan kakak: weh, kang aku nak tgk soyuz tu 'docking' ngan ISS tau..seb bek cousin2 aku pun mmg nak tgk. almaklum je la..yg kat dpn tv time tu, aku je dak engine..huhu. risau derang tak ske plak. dlm pkul 11.00 soyuz da smpe ISS tp blm macth lg..huh..lama gak nunggu..sudahnye aku p solat dlu..pas solat, aku ngadap tv ngan capik je..yg laen dah ngalah..tdo! bnyk kali gak derang cube macth tu..tp tak bleh. beberapa kali aku dgr awek yg stesen astana tu ckp..one more time guys..huhu. sepanjang tu gak la aku bedoa..please allah..help them. alhamdulillah, soyuz selamat bercantum @ 'docking' ngan ISS. tepat jam 12.21, sheikh muzaphar keluar dr pintu yg menghubungkan soyuz n ISS. syukur, alhamdulillah..dgn wajah yg sgt ceria..aku pun tersenyum. seronok rasanye bl tgk angkasawan negara kat sana..bl plak la turn aku nak smpe sana..hehe. bangga gak bila aku dpt menyaksikan siaran video live dr astana mlm tu. bangga rasanye bila sheikh sebut waalaikum slm..selamat hari raya..i luv u malaysia..=B hem..ni la raye plg seronok wat diri aku..daa...

10 oct 2007

program angkasawan negara!

hari ni aku betolak blk ke pangkuan keluarga d penang. perjlnn bermula seawal jam 10.30 pg..alhamdulillah, allah bg jln utk aku blk umah secepat mungkin. dlm hati ni..sentiasa berdoa agar keberangkatan angkasawan negara pertama dpt aku ikuti. dlm pkul 9 mlm, aku dok dpn tv..ya allah, ntah nape hati jd sayu..mungkin bangga yg amat sgt!!! bila roket stand yg pertama dilepaskan dr sayoz TMA-11, aku trus doa (dlm ati..) ya allah, kau izinkanlah pemergian ini, kau kembalikan dia (sheikh muszaphar) dlm keadaan yg baik sekali. elok je 2nd stand dilepaskan, api pun nyala..time tu air mata aku bergenang. bangga seh..jd anak malaysia..hehehe..pesawat soyuz TMA-11 berlepas ke ISS (international space station) membawa angkasawan negara tepat jam 9.21 waktu msia..(7.21 waktu tempatan..ala kat baikonur Cosmodome). katanya, soyuz tu amek masa 2 hari utk smpe ke ISS..gud luck to all of crew in da soyuz!

No comments: