Saturday, January 19, 2008

lame gile tak update!

3 jan 2007

daily planning.

bermula esok, aku akan wat daily planning tp dlm mind je. sbb skrang ni aku keje n tulis pe yg aku blajo kt tempat keje je. yg pasti, nk mantapkan solat. bacaan n kusyuk gitu..nak apply pe dah diajar n belajar betaun2 lamenye. mulai esok, aku tamau bertangguh lg! ni azam br aku..jadual facial treatment pn nak kena ikut dgn baek skali..insyaallah! segalanya mungkin..ameen.


1 jan 2007

new look!

salam taun baru. bermula lg lembaran br dlm idup aku. hmm...aku blm lg tulis pe azam baru aku taun ni. nnti kena amek satu masa yg senggang, utk pk n tulis atas kertas. siap pelan tindakan sekali. yg pasti, taun ni aku ada misi penting! hehehe..kejap je da msk 2008. makin hamper aku ngan taun 4..makin hampir aku ngan projek sarjana muda (PSM). pasni sume mende kena wat sendiri, da tak leh nak mintak tolong sape da..good luck to me..heh!

--------------------------------------------------
31 dec 2007

sepanjang 2007!

tahun 2007 meninggalkn kenangan yg agak luar biasa bg aku. bmula sesi pengajian baru, januari 2007 aku tlh mnyertai briged bantuan bencana ipta. 1st job, bantuan kemanusiaan banjir ke melaka dan johor. then, aku dlantik sbg setiausaha sekretariat keusahawanan dan korporat, majlis perwakilan pelajar universiti teknikal malaysia melaka (mpp UTeM). sepanjang tempoh bkhidmat, aku bnyk belajar benda baru. pengurusan kerja drpd peringkat pelajar biasa sampailah ke jabatan perdana menteri. thank 2 all 'yb' yg sudi memberi peluang..hehe. subjek yg aku belajar pn bnyk bg pendedahan sosial pd aku. april 2007 menjadi medan penentuan pointer aku, aku bersyukur walaupun sibuk dengan urusan mpp, aku masih boleh capai 2.96. alhamdulillah! cuti selama 2 bulan aku habihkan dengan menguruskan program biro kebudayaan utk utem convo fest 2007. julai 2007, semester 5 bermula..aku terlibat dgn beberapa aktiviti semasa mggu haluan siswa 2007. ogos 2007, perjalanan program yg hamper selesai. mlm inspirasi seni yg menampilkan saujana dan rabbani sebagai artis jemputan melabuhkan tirai. thank 2 saujana n rabbani yg sudi bekerjasama..thank gak pd sume crew yg terlibat! ni salah satu pencapaian terbesar aku. habes je bln ogos, aku trus sibukkan diri dengan study. almaklum, subjek makin susah n bnyk projek kena buat. tp sempat lg aku tambah skill br..aku berjaya menjadi salah seorang fotografer yg ditugaskan membuat live snap semasa hari mercu kokurikulum utem. thank 2 my lec n fotografer universiti yg sudi bg tunjuk ajar yg lbh drpd org laen samada di dlm clas teori or shutting practice! oktober 2007, mpp dibubarkan bg membolehkan perlantikan ahli mpp yg baru dibuat. sejarah yg tak seronok didengar, semua calon menang tanpa bertanding. kejayaan dr mus ke iss menjadi inspirasi aku utk trus mencapai cita2. thank 4 da wishes of great achiever..i'm da 1 of them! seterusnye, aku sibuk dengan final exam yg macam2 halangan dan kisah2 yg tak menarik. sekembalinye aku ke pulau pinang, aku meneruskan semester 6 sebagai trainee engineer di sony emcs (PG TEC). aku diletakkan di bawah process engineering, auto cob (chip on board) room. seronok di tempat sendiri, ayah belikan aku laptop..thank ayah! then, daftar sebagai calon pemandu bg kelas b2 n d. aku dah pon lulus ujian tu..pasni dpt L. pn begitu, ada gak mende yg aku tak sangka berlaku dlm hidup aku. sejak aku mengenali erti perlunye berterus terang, aku hamper hilang seorng kawan yg rapat dengan aku. aku gak menghadapi masalah dengan jiwa dan fikiran. anemia aku gak agak teruk gak dlm tempoh final exam. namun berkat kesabaran dan dorongan insan2 terdekat, aku berjaya mengharungi segalanya. sekarang aku makin sehat. selain tu, masalh dgn kwn2 di univ n dlm idup. sebenarnye bukan seronok sgt pn ada kwn bergelar 'org femes'..bkn pe, ssh nk define 'kwn' sebenarnye. till now, aku terkesan dgn ayat yg dikeluarkan d suatu ptg. aku tak pasti, maen2 ke pe, tp smpe arini ayat 2 wat aku n dia renggang. msg dia pun kdg2 aku tak reply. pd aku tak penting langsung. aku rs cm dia da ketepikan isu fren 4eva! kalo dia terasa ati, i'm so sory. juz want u 2 think, important 2 u doesn't mean important 2 me 2..sebagai insan yg dh bnyk membantu, i always pray the best 4 u. seronok bl tgk pe yg kite usahakan selama ni, mencapi target!..2007 melabuhkan tirai, bnyk citer yg seronok utk dikenang..tak kurang gak masalah yg tak selesai..pe pun, aku rs bertuah kerana allah telah memberikan aku satu peluang mencorakkan dunia aku sendiri, sejarah hidup yg agak berbeza dikalangan rakan2 ku. ketemu di 2008! =B


30 dec 2007

ujian undang2

salam..arini bgn pg, perut ku masih sakit lg. tatau la nape, pedih siot. tp aku kuatkan semangat gak, nak p test undang2 ni..tempat da book! smpe je kat pusat latihan memandu, trus tggu turn wat latihan. mula2 dpt 88%, pastu 92%..da mls nak tggu, aku trus p tmpt exam. dr pkul 10 lbh smpe pkul 2.30 aku tggu..naek buhsan da. elok da turn aku, tiba2 perut sakit lak. ya allah..tak leh nak benapas pun ada, tahan je la. jgn pengsan sudey. aku trus je wat ujian tanpa semak. kire wat sekali harung je..huhu. sape sangka? time taken: 17 minit 50 saat..score: 49/50..hehe. nak senyum je sepanjang jln, tp perut ku sakit. huhu..then, aku p kat pejabat blk. abg 2 tnye, lulus ke gagal? aku jwb, lulus..kalo lulus, kena senyum..=) aku pun senyum je la. tp tgh tahan sakit ni..huhu. abeh je set tareh 4 teori clas, aku trus blah. blk umah! till now sakit lae ni..huhu.


24 dec 2007

finding me..

ohio gozaimatsu!!! seawal pg aku dh p maybank. urusan buka akaun..nnti duet gaji msk situ.. till now, i've 4 bank acc. BSN, CIMB, BIMB n MAYBANK. today i'm juz staying at home..juz relaxing wif some lesson! blaja masak kangkong msk belacan wif ayah. my mom is running on her bz life..tau je la as a tailor, year end gini bnyk la dpt tempahan. hurm..joey will go to IKM at Beseri, perlis. industrial electronic! actually, he got da offer from IKBN in BM..cos: elektronik audio video which i prefered. its up to u bro! hehe..then, juz lepak2 sendiri smbl monolog dlmn wif my self. i dont know what i'm thingking 'bout rite now. friends, life, achievement, work, study..huh! getting tired maa..i want 2 b flite engineer, but..i wasn't good enough. i've put away d other thing that almost bother my life few time ago. alhamdulillah, da peeling going smooth..aku makin ok. but, still tak puas ati lg..still finding me! who m i actually?


22 dec 2007

tambah keje baru!

arini pg2 lg aku dah kena p pusat latihan memandu melati..huhu. actually, aku tgh wat lesen memandu..kete n moto. ntah la, aku penin la skrang ni. bnyk plak mende yg aku kene take care. isnin smpe jumaat, keje. sabtu ahad, belajar driving plak. huhu..tak sempat rehat la aku. tp bgs gak gitu, biar aku bz sokmo. skrng time to prepare as good worker. cmni la life org dah keje..skrng br aku phm. bout keje, seronok being in that room. tp, isu cucuk2 n smpe2 ni tak bape best r..cmtu la keje ngan makcik2 kilang. bkn nak mengata, tp jenis yg ske merapu. pastu ngumpat sana sini..aku cite kat ayah, ayah kata jgn dok bekawan sgt ngan derang. u getting lower then..huhu. btul kot. aku ske kwn ngan akak sorng ni..open minded n otai gak..cm aku..hehe


17 dec 2007

my laptop story

salam! arini aku bgn pg cm besa. yg tak besa, aku dgr sore ayah..selalunye aku bgn tdo, ayah da p keje..huhu. elok pas mandi n siap2 nk p keje, ayah ckp: mat,hg antaq along na..ayah stand by arini, oncall! elok je da smpe kilang, mcm besa la..pakai smork, face mask then msk auto cob room. wat keje. arini aku dok kat mesin wire bonding. mmg tak tahan..sejok sangat! then, cukup time aku blk. ayah mai amek, pakai bj besa je..aku tnye: ayah tak keje ke arini?..ayah maleh keje arini, amek mc. wah3..bleh plak. papo yo la pokcik..hehe. da smpe umah, aku sibuk dok maen ngan izzwan. then, ayah tnye: hg nk bli laptop kt queenbay ke bli kat own je? aku pun jd serba salah da. actually, aku bkn la nk sgt2 skrang ni. tp ayah cam excited la plak. abeh bincang ngan joi, aku ckp..p bli kt queensbay la. lmbt lak tggu own. then, ayah kata..ok. mlm ni p queensbay. pas maghrib siap! huhuhu..maka blilah laptop aku pd mlm itu. compaq presario v3000..hehe. otw nk blk umah, ayah ckp'along, hg tdo tau mlm ni..jgn tak tdo plak..'hahaha..jenuh gelak satu keta tu. hampeh tol..smpe umah da ngantok. belek2 gitu je, trus tdo..zzzzz


18 dec 2007

letih!!!

hari yg penat! juz imagine, blk keje p lyn izwan jap. then, msk umah relax2 jap. trus packing barang nak p umah cik wa n blk kmpg..huhu. tak sempat nk tgk laptop br..huhu. then, mak jenguk bilik..bawak le laptop tu. leh tgk2 kat sana nnti..hehe. great idea..seb bek beg kappa aku tu beso. bwk je le..hehe. smpe umah cik wa da pkul 11 pon..konon2 nk tdo lewat, tp mata da tak tahan, bdn pn da penat..trus tdo..bgn pg..19 dec 2007..pas makan pg, sempat aku tgk2 pe yg best kat vista ni. then, mandi n get ready. nak p tapah plak ni. rest kat umah mak su..mmg best p sana. rumah ala2 mewah d tepi lereng bukit. elok je lalu tgga nk msk kwsn rumah, dgr bunyi air terjun lak..mmg best. nama pn otw nk naek cameron highland..hehe. dpt keje kat situ bestnye..hehe. pak su nnt rekemen along eh..hehe. leh jd engineer same2 ngan pak su kat situ..hahaha.


3 dec 2007

1st day on job training

ya salam..this is my first time on job training as trainee engineer. dlm 8.30pg aku da smpe sony emcs prai (PG TEC), then HR kt situ jemput kitorg (7 org dak utem yg training kat situ..) msk ke opis utk lapor diri. selesai sesi pengenalan n bg vest sony, aku dijemput oleh boss AMD Auto COB. ni la tempat aku..aku diletakkan dibawah seliaan engineer kat situ. nk msk situ punye bnyk la mende nak kena wat..kene tuko kasut, pakai face mask then tuko baju..pkai smork. huhu..dh mcm doktor nak msk dewan bedah! suhu dlm room tu punye la sejok. blk je umah, aku trus demam..huuhuu. ish..beratnye rasa nk kena bgn pg..7.20 dh kena gerak..msk keje pkul 8..haiiii...

1 comment:

catt said...

wah2..kawan aku nie dh amik lesen..bole jd 2nd driver aku nih..lalalalala..
babe, kt kilang aku pon ada satu bilik yg bila nk masuk kena wat mcm2..cm nk masuk bilik bedah cm ala2 kita tgk grey's anatomy tue..huhuhuhu..missing u dude..