Saturday, March 28, 2009

Earth Hour

salam..dah lama mau update blog, tp ada saja kejenye. okeh, arini hamper seluruh rakyat malaysia respond to earth hour! semua orang bersemangat waja..macam2 pe'el. biasa la kali pertama menyertai earth hour kan? so, harap2 lepas ni, lebih ramai yang ada kesedaran menyenai 'global warming'. actually, earth hour diwujudkan utk membantu mengurangkan 'global warming'.. salah satu sbb 'global warming' ni adalah..terlalu banyak cahaya. sbb lebih tenaga diperlukan utk mencahayakan suasana. bila dah bnyak tenaga guna, bnyk la jugak tenaga yg dilepaskan ke bumi hasil drpd cahaya..kan tenaga tak boleh dicipta dan dimusnahkan? so, cahaya yg bnyk td membebaskan haba..ha..tu la jdnye 'global warming'..

hurm..aku dah taun ke 2 respond to earth hour ni. n..sepanjang taun pn, cuba kurangkan gune tenaga. antaranye, gelapkan sket monitor laptop, gune wallpaper kaler itam, screen saver pn same..nak lg bgs, blank kan aje..hehehe. cara ni jugak mampu mengurangkan penggunaan tenaga, nak2 lg kalo yg laptopnye tgh gune bateri..tak caye? try la..

bumi bukan milik kita tetapi amanah utk generasi akan datang. same2 kite jage..hehe

1 comment:

kaynahana said...

jom tutup lampu..
hehe(^_^)...