Saturday, June 13, 2009

laporan 'back to hometown'..

salam..aku kehilangan internet 2-3 arini. maklum, di kampung ku tiada line 3G maka bit2 yang ada d WAP langsung tidak menunjukkan reaksi positif..kasihan sungguh diri ini..huhuhu. okeh, aku mulakan laporan ketiadaan ku sejak rabu lepas..

rabu (10/06/2009)
  • kami (ayah, mak, aku, danial dan ammar) bertolak dari penang lebih kurang jam 12 tgh hari. perjalanan bermula lewat sebab ayah ku ada urusan ngan bisnesnye d pagi hari..huhu.
  • sebelum msk 'highway', kami singgah d kedai spect..mak n danial amek spect masing2..
  • kami singgah makan tengah hari d pasar lembah, kuala kangsar.
  • perjalanan d hentikan seketika bila kami singgah d tesco kampar, perak..
  • kami tiba d kampung (umah pusaka yg kini didiami ayah lang sekeluarga) lebih kurang jam 4 ptg..
  • sebelah malamnye, da pakat2 nk picnic kat kolam TNB tmpt maksu..tp maksu plak nk trn kl..jd kitorg tuko plan nk ke Teluk Senangin..
khamis (11/06/2009)
  • kitorg (family aku n family ayah lang) bertolak ke teluk senangin jam 9.00 pg. family achik turut serta, tp derang trn dr batu gajah.
  • kami tiba di teluk senangin lebih kurang jam 11.00 pg..teluk senangin ni letaknye kat area lumut, perak..
  • ayah p cari chalet..katenye panas sgt..dia nk tdo..(td smpe sudah dia tak tdo pon..) tp bgs jugak ada chalet sbb d jadikan tmpat solat..hehe
  • achik tiba lebih kurang jam 12.30 tgh hari..
  • maksu call tnye jalan..dia pn nk join jugak..tak jadi trn kl..hahahaha. kitorg dah agak dah..
  • pantai yang sgt landai..pasir pantai yg sgt halus, tp sgt banyak segala kerang dan sipot. sakit kaki mule2 msk pantai sebab terpijak sipot.
  • ammar n aiman sibuk mencari ketam dan umang2. siap wat kolam lg..
  • kakak (kazen ku) menggunakan slipar ketika berenang sbb sakit kaki terpijak sipot..
  • kami makan kacang d tengah2 laut..pastu perang kulit bermula..
  • bapak2 tdak trn mandi bersama..derang sibuk memanggang ayam smbil bersembang2.
  • ayah n paksu belanja ais krim..kami makan kat tgh laut..skali lg..
  • sesi mandi laut tamat jam 3.30 ptg..
  • kami singgah d lumut water front sebelum pulang ke umah ayah lang..
  • ayah bwk p tgk stesen janakuasa sultan azlan shah (TNB)..stesen ni terletak d teluk rubiah dan menggunakan steam turbine (bahan utamanye arang batu d import dr indon).


jumaat (12/06/2009)
  • sume org bgn lambat pg ni..subuh paling awal jam 6.30 pg..huhuhu.
  • ayah lang, mak lang, ayah, mak, danial dan aman (kazen ku) ke ladang kelapa sawit.. yg lain, lepak2 d umah..letih tak abeh lagi..
  • mak ndak (adik ayah) suh singgah kampung taiping b4 blk penang..penting katenye..
  • kami bertolak dr teluk intan jam 3.15 ptg.
  • kami tiba d taiping lebih kurang jam 5 ptg..
  • mak ndak n ayah pakat2 beli tikar getah baru utk bilik atok n opah..
  • atok bkn main bising lg sebab tuko tikar dlm bilik dia..tp suasana jd sgt hapening bila kazen2 ku tumpang tambah ayat atok..adehhh
  • kami pulang ke penang jam 9.45 mlm..

2 comments:

IdzaRis79 said...

oghang maner?
teman oghang seberang perak..

Dalila Nizam said...

org perak celup..huhuhu. sebelah mak kt teluk intan, sebelah ayah kt taiping..