Monday, June 17, 2013

Korea Visit: Day 1

Assalamualaikum..

04/06/2013 2130: Saya selamat tiba di Penang International Airport bertemankan mak, danial dan ammar. Flight ke LCCT KL jam 2320..delay ke 2355. Mak pun dah mengantuk kot time tu..Calling time 2300. Kami berenam (Me, kak Nor, kak Milah, kak Shima, kak Ina, kak Normah) terus masuk ke Departure Hall. Babai mak..Mak cam sedikit risau, maklum saya sudah lama tidak meninggalkan keluarga. 2335 flight ke LCCT KL..alhamdulillah, kami tiba di LCCT KL 0020. Kak Neeta dan Aimi menanti di Domestic Arrival Hall. Terus ke surau..perform solat isya' dan rehat menanti flight ke seoul esok. Actually tak boleh nak rehat sangat pun..dok sembang sakan plus gelak sane sini..ada la dlm 3jam lelap.

05/06/2013 0600: Bangun lap badan dan solat subuh. Ya Allah, permudahkan urusan kami semua hari ini. Moga perjalanan ini sebahagian daripada mencari redhaMu. 

05/06/2013 0630: Siap2 untuk check-in. Selesai urusan di document check counter..kami terus ke International Departure Hall. Banyaknye nak kene check..Mula2 Airasia staff check boarding pass and hand luggage. Dia x bagi tag pun..sebelah ada penimbang..sebelah lg main angkat ngan tangan je. we choose the angkat ngan tangan je since agak kecot perut kalo over weight. Tapi rasanye tak kot..ehehehe. Pastu lalu Kastam check..OK je. Lalu beberapa counter check, 0750 dah..hah sudah..ada beberapa kakak di belakang sy. Yang di depan sy n kak ita je. Lalu gate terakhir: FINAL CALL D7 *** INCHEON. Err..sy terpaksa berjalan laju..sebab sy yg paling depan. Kak ita di belakang..bg tau staff ada lg kwn di belakang. Alhamdulillah, semua selamat naik..dengan nafas yg tercungap2..hehehe.

05/06/2013 0805: Flight is ready for take off. Itakimasu..meet u again next week. Dok dalam flight dah tatau nak buat apa. hurm..6 jam kot. tido je la..tapi sempat jugak snap gambar ni..kami tinggi lg dr awan. Subhanallah..indah sungguh langit Mu Ya Allah.
05/06/2013 1515: Kami selamat landed di Incheon International Airport, Korea. Mula2 sampai lalu immigration..panjangnye barisan..haduihhh. Nasib baik dah selalu berdiri..kan? Sambil2 tu on wifi..owh. selamat menghantar berita selamat tiba buat family di Malaysia. wifi free kat sini laju..hehehe. Selesai document check n biometric record..kami naik shuttle train ke arrival hall. Nak tau, sebenarnye kami semua pun tatau nk ke mane..just ikot je flight crew + pilot dr Malaysia. Dasat kan? ngee..sampai di arrival hall, kami dijemput oleh seorang student malaysia, Aimi Hanisah yg merupakan tourist guide kami utk hari ni. Aimi, kamu mmg best! Mesra dan klako. 

05/06/2013 1630: Pertama kali merasa berada di tempat org..beribu km jauh dr keluarga. Wahh..ayat..sy tengok di luar nampak panas. Segera menanggalkan baju sejuk..tinggal t-shirt + cardigan. Berjalan dengan yakin..tiba2..uiii..sejuk siot! Memang tertipu dek terangnye cahaya matahari..lesson learn. Kami dijemput dengan Jumbo Taxi (Starex)..driver taxi pkai kot..grad U lg. Mantap tol..

05/06/2013 1900: Kami selamat tiba di Itaewon. Menginap di Ines Inn (Malaysian Guesthouse). tempat ni terletak di kawasan berbukit..tuan rumahnye org Korea lah..muda lg. Aimi bg kami masa sampai pkul 8 mlm utk rehat..pkul 8 keluar mencari makan dan ziarah masjid. Waktu maghrib jam 7.50 mlm gitu. So, semua org dah solat jamak. Makan mlm kami, kebab dr Turki. Kat sini bnyak jugak kedai makanan halal. Kami makan di kawasan masjid..sampai masuk isya..lebih kurang 9.45mlm gitu. Suasana tenang dengan angin sejuk..
 Ni lah kwsn kami menginap..
 Kakak2 sedang menunggu tuan rumah datang.
 Ngee..bergambo jap ngan kete tuan rumah. Amek berkat..kekeke
Ni Masjid Itaewon..besar sangat.

Kami balik rumah dalam 2200 gitu..sambung rehat utk perjalanan esok. Esok bakal ke Nami Island.. Dengar2nye perjalanan jauh jugak..haa, subuh jam 0330 pg..

p/s: Sy akan sambung menulis episod seterusnya sesegera mungkin. Ganbarimasu!


1 comment:

The Narcissist said...

You have a nice blog. Do you want to follow each other in Google friend connect? Just follow me and leave a comment and I will follow you back :) We could follow each other on Google+ as well if you want. :) Cheers