Sunday, June 30, 2013

Korea visit: Day 2

06 Jun 2013; 0340: Wake up! Wake up!...subuh time. Morning Korea!!! gee..awal giler la bgn pagi. Haa..sini bila summer siang sgt panjang. Lepas abes solat niat nak tdo balik sebab perjalanan kami ke Nami Island pkul 0900H. Sempat la jugak ber-whatsapp dgn matjani (my brother) sbb dia blm tdo lg..Malaysia br pkul 2.50pg gitu..sy baring2 di sofa ruang tamu. Sambil sembang2 dengan kak ita..sy nampak cahaya oren dari luar rumah..jam di tangan 0530H. Hah?? Dah cerah..

0800: Siap sudah..sambil tunggu guider kita makan dulu..hehe. 0930H lebih kurang guider kami tiba. The 3sister setelkan hal final payment. Kami..makan roti bergem strawberi + butter. Sedappp!

0945: Kami memulakan perjalanan ke Nami Island..pulau yg femes dengan drama Korea Winter Sonata tu..dr rumah kami ke stesen subway terdekat ambik masa 10minit gitu..jalan kaki malay speed la, kalo korean speen max 5minit la kot..hehe. Dari Itaewon ke Nami kami naik subway..3 ke 4 line jugak kene tuka. Nak naik bullet train, tp tiket da abes. Sebab hari tu cuti umum di Korea.

1200: Kami tiba di immigration naminara republic. Nak masuk pulau ni kena bayar visa..8000won kalo x silap. Then, naik feri utk ke sana..sampai je kt pulau ni kami pun berjalan2..posing sane sini, maklumlah tempatnye sgt hijau dan fresh! Haa..kebetulan time kami ke nami island ni tgh kempen 'MambooK festival'. Makanye ade la show ala2 streets songs gitu..open stage lagi..memang best! Lagu dia harmoni sangat. Paling respect, penyanyi perempuan dia pkai jeans n tshirt!





1500: Kami baru jumpa kedai yg dimaksudkan oleh ijam ( guider)..sian dia tercari2 kedai makanan halal. Menu hari ni, nasi goncang! Menarik kan namenye? Okeh..di dalam bekas besi berpenutup besi, terdapat beberapa lapis makanan. Mula2 dia boh kimci, then nasi, tuna n last skali telur! Dia bubuh bekas tu atas api..cukup masa, dia angkat then bg kt customer..skali dgn sarung tangan yg tahan panas tu. Hehe.. lepas tu..goncang!!! Barulah makanan tu jadi sebati n masak semua. Nyum2..makan dulu..tp x bape lalu nak mkn kimci. Kami order jugak ABC..sedap! Ais dia keping2..x hancur. Pastu boh susu segar..ade kacang merah sket n cornflakes. Minum? Kat sini xde minuman manis ye..air kosong saje..mane2 kedai makan pun camtu. Sihat kan??? Eh, sebelum terlupa..kat sini ade musolla kat sebelah library. Senang nk solat. Selesai makan sambung jalan n posing..lagi..habis satu pulau kami pusing. Kami decided nak kuar dari Nami pkul 5ptg..


1800: Perjalanan pulang ke itaewon menaiki subway. Malang skali lg..tiket bullet train abis..so, naik normal subway. Sepanjang perjalanan coach penuh dengan orang. Lenguh giler berdiri..yg muda2 malas nk duduk, kalo ada kosong bg akak2 je duduk. Sekitar jam 8mlm kami tiba di Itaewon. Terasa tingginye bukit perlu didaki nak sampai ke rumah tu. Ijam lg sian..esok dah la ade class. Kami kata ok je kalo kami balik sendiri..tp dia pulak yg risau. Ye la..baru sehari tinggal kt situ..hehe. TQ bro! Hantarkan kami sampai ke depan rumah.

2030H: masuk rumah..mandi! Kunun2 nak tdo awal sbb letih..tp x mampu nak tido sebab sume da kemaruk nak makan mee segera..hurm..memandangkan esok kami akan ke dongdaemun n namdaemun maka sume pun x risau. Kami tido pkul 12 lebih jugak.

No comments: