Sunday, September 15, 2013

A minor change..


Japanese


Sayonara Frontier (さよならフロンティア)

ハッピーフレンズ ブリキの缶をスニーカーで
つぶした つぶした
錆びた青空は明け方過ぎたら寒くなって
パーカー羽織った
リズムを刻んで喚きだしたグランジの音
誰の曲だ?って 誰かが聞いて
ハイウェイトンネル
かき消されていった歌を僕らは笑った
からっぽだった今日が鈴みたいに鳴って
流線型のライトで夜明けが酔っぱらった
さよならフロンティア
玩具の銃で悪ぶってる
今日も明日もずっと呼ぶ声を騙してさ
箱に押し込めた明日を
僕らはどこかへ捨てて
ハッピーフレンズ帰り道を忘れた
虹色の街に僕らは滑り落ちていった
散り散り埋もれて翼は割れて
玩具の銃をこめかみに当てて叫んだって
君には届かない
わかってるって
みんなアジサイの花になって
つむじ風にのって野原をさまよった
さよならフロンティア
時計の針をだませるうちは
今日も明日もずっと呼ぶ声に手をあげて
箱に押し込めた嘘が
山積みになっていく
ハッピーフレンズ帰り道を忘れた
それでもなんだか楽しくて
頭も心もどうにかなって
そうやって僕はいつの間にか
笑えるようになっていくから
さよならフロンティア
玩具の銃を捨てにいこう
今日を明日をずっと繰り返さないように
胸にしまった体かを
取り出しては思い出せる
アジサイの咲いた帰り道で会おうか
Try to align
English

Sayonara Frontier

Happy Friends
I smashed, smashed a tin can with my sneakers
The rusty blue sky became cold once dawn came
So I put on a parka
The clamor of grunge started beating out the rhythm
Someone asked "Whose song is it?"
Highway Tunnel
We made fun of that song we couldn't hear anymore
This day, which was empty, ringed like a bell
And the dawn got drunk on streamlined lights
Sayonara Frontier
I'm acting tough with a toy gun
Always deceiving the voices calling me today, tomorrow
We threw somewhere that box
In which we had imprisoned tomorrow
Happy Friends
We forgot the way home
We slipped off in the rainbow colored town
We scattered as we were buried, our wings now smashed
Even if I aim that toy gun toward my temple as I yell
You won't hear me
I already know that
We all turned into hydrangeas
Carried by the whirlwind, we wandered the fields
Sayonara Frontier
As long as I can still deceive the clock's hands
I'll raise my hands each time I hear the voices calling me today, tomorrow
The lies we imprisoned inside that box
Now form a huge pile
Happy Friends
We forgot the way home
But it was still kind of fun
My head and my heart will manage
And this is how I'll become able to smile
Before I notice it
Sayonara Frontier
We'll throw away the toy gun
So that we never repeat today and tomorrow
I'll fetch that thing which I put away inside my heart
Let's meet on the way home where hydrangeas bloom


Assalamualaikum..I am listen to this song right now. It almost 1 year searching these good song.. Sayonara Frontier (Jpop song), end song for Arakawa Under The Bridge Drama. It make me miss my old time friends..hope your guys in damn good condition!

Hurm..kesempatan yang ada ini saya nak share sikit la apa yang saya tengah fikirkan sekarang. Semua sedia maklum kan, harga minyak di Malaysia naik. Pasaran dunia kurang kepastian pulak..saya takde buat research pun tentang harga minyak dunia. Saya juga antara mereka yang naik minyak bila minyak diumumkan naik..hehe. Tapi selepas beberapa ketika, ye..ini satu lagi cabaran hidup. So, saya mencari punca kenapa rezeki cam sempit sikit lately..yelah, gaji naik sikit, semua barang nak naik jugak. Ingat punya ingat, rupanya selama ini dok rehat lebih masa. Dulu2 masa baru kerja tak buat pun..huhu. Maka saya pun mulakan langkah membetulkan diri yang sedia salah ni. Ustaz time motivasi pagi kat Ikim.fm pun ada cakap macam tu..dengan majikan kene amanah dan tunaikan janji. Kalau janjinya kene ikut undang2 di tempat kerja, tunaikanlah. Sebab gaji tiap2 bulan dapat..sekali pun company tak penah skip kan?

Saya berubah bukan sebab dah dekat dengan management review, tapi terfikir rezeki yang dok dapat bulan2 ni macam mana? Gaji saya dikongsi seisi keluarga walaupun saya masih bujang. Tapi kalau sebab saya ikut peraturan, bonus saya jadi 3 bulan gaji apa salahnya..kan?? ehehe..Sedang Allah sendiri pun berjanji sesiapa yang baik amalannya akan beroleh kemenangan kan..hehehe.

Ha..lagi satu sekarang ni kat tempat saya bekerja tengah sibuk untuk audit dan beberapa perkara yang lain. So, standard lah ada yang buat salah, ada yang kene marah. Normal kan? kalau buat salah kene marah..tahu ke tak tahu ke tetap kene marah..betul tak? Jadinya janganlah 'bengang' sangat bila kene marah sebab memang terang lagi bersuluh kita yang salah. Orang tu nak jerit ke, tengking ke itu hak dia sebab dia tuan tanah, dia bos kat tempat dia. Tak kan lah sebab kita ni 'engineer' jadi orang tak bleh marah kita..tak kan sebab kita ni sempai dia, so dia tak boleh marah kita. Ingat, kita pun mungkin pernah melakukan benda yang sama terhadap orang lain..tapi kita tak perasan sebab kita fikir itu hak kita untuk marah orang tu. 

Baru2 ni saya ada bersembang dengan seorang non-muslim yang sangat positif terhadap hidup. Meeting the positive thinker made me strong and positive too. Thank for your compliment..i got inspired too.



2 comments:

.:fyzz:. said...

hidup tnpa kesalahan spt ..kain sutera indah yg tidak digunakan...biar kita ditegur drp tidak diendahkan..tui tak..

Dalila Nizam said...

yup..betul fyzz. Kadang2 manusia ni mmg gitu..kita baru kerja 3 tahun, tak boleh tegur org yg dah kerja 5 tahun..pada hal terang buat salah.